Rusija dobila jako opasno oružje od Irana. SAD: Ovo je prijetnja cijeloj Europi

Foto: Profimedia

Iran je poslao balističke projektile kratkog dometa u Rusiju i Kremlj će ih vjerojatno upotrijebiti za nekoliko tjedana u Ukrajini, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken. Govoreći tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, Blinken je rekao da je razvoj događaja "prijetnja cijeloj Europi" i dodao da iranski "destabilizirajući utjecaj seže daleko izvan Bliskog istoka".

"Deseci ruskih vojnih osoblja obučeni su u Iranu za korištenje sustava balističkih raketa kratkog dometa Fath-360, koji ima maksimalni domet od 120 kilometara. Rusija je sada primila pošiljke ovih balističkih projektila i vjerojatno će ih koristiti za nekoliko tjedana u Ukrajini

Rusija ima niz vlastitih balističkih projektila, ali opskrba iranskim projektilima omogućuje Rusiji da koristi više svog arsenala za mete koje su dalje od prve crte fronte", rekao je Blinken.

"Ovo je značajna eskalacija"

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekao je da je isporuka balističkih projektila iz Irana Rusiji "definitivno značajna eskalacija". Međutim, na pitanje bi li odobrio Ukrajini korištenje raketa dugog dometa Storm Shadow za napade na ciljeve unutar Rusije, Lammy je rekao da ne želi komentirati "operativna pitanja".

SAD će kasnije danas objaviti nove sankcije Iranu, najavio je Blinken. Rekao je da se očekuje da će i druge zemlje najaviti nove sankcije. Međutim, šef kabineta ukrajinskog predsjednika rekao je da nametanje sankcija Iranu nije dovoljno i da bi saveznici trebali dopustiti Kijevu da izvrši udare duboko u Rusiju koristeći zapadno oružje.

"Također trebamo dopuštenje za korištenje zapadnog oružja protiv vojnih ciljeva na teritoriju Ruske Federacije, isporuke projektila većeg dometa i jačanje naše protuzračne obrane", rekao je dužnosnik Andrij Jermak na Telegramu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.