Rusija: Pokušat ćemo pomoći u rješavanju sukoba Izraela i Hamasa

Foto: EPA

Brutalni napad Hamasa na Izrael dogodio se na rođendan Vladimira Putina. Takav katastrofalni sigurnosni šok na Bliskom istoku vjerojatno je dobrodošlo iznenađenje za ruskog predsjednika, čiji je strateški prioritet odvratiti zapadnu podršku i pozornost od Ukrajine.

Odnos Rusije i s Izraelom i s Hamasom znači da pokušava uspostaviti delikatnu ravnotežu u svom odgovoru na izbijanje nasilja na Bliskom istoku. U tom kontekstu, Kremlj je rekao da je u kontaktu i s Izraelom i s Palestincima i da će nastojati igrati ulogu u rješavanju sukoba između njih, iako nije predstavio nikakvu konkretnu inicijativu.

Kremlj: Održavamo odnose s obje strane

"Moskva ima dugogodišnje povijesne veze s Palestincima, ali također ima puno toga zajedničkog s Izraelom, uključujući činjenicu da su mnogi Izraelci bivši ruski građani. Stoga održavamo odnose s obje strane u ovom sukobu i namjeravamo nastaviti ulagati napore te igrati svoju ulogu u smislu pružanja pomoći u traženju načina za nagodbu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da Kremlj pokušava utvrditi ima li Rusa među taocima koje je uzeo Hamas. Također je kazao da sugestija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je u interesu Rusije raspirivanje rata na Bliskom istoku kako bi se oslabilo globalno jedinstvo nema apsolutno nikakve osnove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.