Rusija: Zbog tradicionalnih vrijednosti ne bojimo se majmunskih boginja

Foto: EPA

Anna Popova, šefica Rospotrebnadzora, ruskog nadzornog tijela za zaštitu potrošača, rekla je da u Rusiji ne postoji rizik od širenja majmunskih boginja. Naglasila je da "Rusija njeguje tradicionalne vrijednosti te da je učestalost majmunskih boginja veća među homoseksualcima", piše Politico.

"S obzirom na specifičnosti širenja majmunskih boginja, apsolutno sam sigurna da se u Rusiji zbog tradicionalnih vrijednosti ove epidemijske bolesti ne trebamo bojati", rekla je Popova u videu koji je jučer objavio ruski Telegram kanal Shot.

Putinova vlada suzbila LGBTQ+ prava

Inače, vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina suzbila je LGBTQ+ prava te proglasila operaciju promjene spola ilegalnom. Vrhovni sud međunarodni LGBTQ+ pokret označio je kao "ekstremističku organizaciju".

Podsjetimo, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prošli je tjedan proglasio epidemiju majmunskih boginja u Africi globalnom zdravstvenom krizom. Rekao je da je "potreban koordinirani međunarodni odgovor kako bi se zaustavile ove epidemije i spasili životi".

Inače, virus se prenosi kontaktom s lezijama zaražene osobe. Prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC), virus je dosad ove godine ubio više od 500 ljudi, a sumnja se da je diljem Afrike zaraženo više od 17.000 ljudi.

Rusija prvi slučaj bolesti prijavila prije dvije godine

Rusija je prijavila svoj prvi slučaj bolesti u srpnju 2022. godine kod muškarca koji se vratio iz Portugala. Zatim je izoliran u bolnici i, prema Rospotrebnadzoru, infekcija je zaustavljena.

Varijanta majmunskih boginja koja sada izaziva zabrinutost drugačija je od one koja se proširila 2022. godine. Virus je smrtonosniji i na njega ne utječe lijek proizveden za borbu protiv epidemije 2022.-2023.

Popova je rekla da su u Rusiji zabilježena ukupno tri slučaja, od kojih su svi otkriveni i obuzdani na vrijeme. "Za Rusiju to ne predstavlja opasnost", rekla je i dodala: "Ne očekujemo da će se proširiti, to se neće dogoditi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.