Rusija zemljama BRICS-a: MMF i Svjetska banka ne rade za nas. Moramo im naći zamjenu

Foto: EPA

Rusija je pozvala zemlje partnere u skupini BRICS da uspostave alternativu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svjetskoj banci istaknuvši da navedene dvije institucije ne zastupaju njihove interese. BRICS su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Južnoafrička Republika i Kina, a ove godine priključili su mu se i Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Uoči summita u drugoj polovini mjeseca ministri financija i guverneri središnjih banaka BRICS-a sastali su se prošli tjedan u Moskvi. Rusija trenutno predsjeda skupinom. Domaćin sastanka, ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da globalni financijski sustav kontroliraju zapadne zemlje i da BRICS predstavlja 37 posto globalnog gospodarstva i da mora ponuditi alternativu.

"MMF i Svjetska banka ne ispunjavaju zadaće koje su im povjerene. Ne rade u interesu zemalja BRICS-a. Treba uspostaviti novi okvir ili čak nove institucije, slične institucijama Bretton Woodsa, ali u okviru naše zajednice, u okviru BRICS-a", objasnio je Siluanov.

Reuters: Projekt povezivanja financijskih sustava zemalja BRICS-a sporo napreduje

Zemlje BRICS-a razgovaraju i o osnivanju agencije za kreditni rejting, citirala je ruska novinska agencija TASS njegove riječi, kako bi se olakšali investicijski procesi unutar skupine.

"Nažalost, i rating-agencije dio su zapadne infrastrukture i podložne su politizaciji. Zato je nužna (zajednička rejting-agencija) kako bi naše tvrtke mogle ulagati unutar zemalja BRICS-a, kako bi naši izdavatelji vrijednosnih papira dobili ocjene ne samo od zapadnih rejting-agencija već i od agencija koje rade u BRICS-u", rekao je ruski ministar.

Iako su joj zapadne zemlje uvele sankcije, Rusija je još uvijek zajmoprimac i investitor na međunarodnom tržištu i zainteresirana je za uspostavu novih institucija, objasnio je Siluanov. "Stvaranje vlastitih financijskih institucija, izvan politike, tema je o kojoj smo danas razgovarali zato što nas zanima, zato što život ide dalje, pa tako i ulaganja i krediti", naveo je. 

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina bila je spominjala sustav plaćanja BRICS Bridge, koji bi povezivao financijske sustave zemalja članica, ali projekt sporo napreduje, primjećuje Reuters dodajući da su članice BRICS-a dosad osnovale tek Novu razvojnu banku kako bi financirale infrastrukturne projekte i projekte održivog razvoja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.