Ruska središnja banka podigla ključnu kamatu na rekordnih 21%

Foto: EPA

Ruska središnja banka danas je podigla ključnu kamatnu stopu za dva postotna boda na 21% u pokušaju da zaustavi rastuću inflaciju, javlja AP.

Središnja banka je u izjavi rekla da "rast domaće potražnje još uvijek znatno nadmašuje mogućnosti proširenja ponude dobara i usluga". Inflacija je, navodi se u priopćenju, "značajno iznad srpanjske prognoze Banke Rusije", a "inflacijska očekivanja nastavljaju rasti". Očekuje se novi rast kamate u prosincu.

Rusko gospodarstvo nastavlja ​​rasti zbog rastućih prihoda od izvoza nafte i porasta državne potrošnje, od čega većina odlazi na vojsku. To je potaknulo inflaciju, s kojom se središnja banka pokušala boriti višim kamatnim stopama.

Inflacija dvostruko viša od ciljane

Guvernerka središnje banke Elvira Nabiullina kaže da se očekuje da će godišnja inflacija biti dvostruko viša od ciljanih 4%.

Nabiullina navodi da je inflacija premašila ciljeve zbog povećane državne potrošnje i blagih bankarskih propisa koji su potaknuli komercijalne banke da ponude više kredita. 

Ovo je najviša ključna kamatna stopa u Rusiji otkako je uvedena 2013. godine. Prethodni maksimum bio je u veljači 2022., kada je središnja banka podigla ključnu kamatnu stopu na do tada neviđenih 20% u očajničkom pokušaju da spasi domaću valutu od zapadnih sankcija.

Ključna kamatna stopa je minimalna kamata po kojoj središnja banka izdaje zajmove komercijalnim bankama. Kad regulator podigne ključnu kamatu, novac u gospodarstvu postaje skuplji - rastu kamate banaka na kredite i depozite za stanovništvo i tvrtke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.