Sud u Moskvi osudio umirovljenicu koja je za Zelenskog rekla da je "zgodan mladić"

Ilustracija: EPA

SUD u Moskvi je novčano kaznio rusku umirovljenicu koja je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisala kao "zgodnog mladića s dobrim smislom za humor", objavila je ruska organizacija za ljudska prava Memorial. 70-godišnja Olga Slegina iz grada Naljčika na jugu Rusije je optužena zbog "diskreditacije ruskih oružanih snaga".

Navedeni komentar o Zelenskom je izrekla konobarici u kantini u medicinskom centru gdje je bila gošća prošlog Božića. Kremlj je uveo sveobuhvatne zakone o cenzuri nedugo nakon što je u veljači prošle godine pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu. Prošlog mjeseca je predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao da pooštrava zakon kako bi "osigurao sigurnost zemlje i građana".

Zelenski je kao komičar nastupao na ruskoj televiziji

U Rusiji je "diskreditiranje" vojske prije bilo kažnjivo s do pet godina zatvora, dok je širenje svjesno lažnih informacija o tome moglo rezultirati kaznom od 15 godina zatvora. Volodin je predstavio amandmane na zakon za koje je rekao da će donijeti maksimalne kazne od 15 godina zatvora za oba kaznena djela, prenosi Independent

Podsjetimo, Zelenski je gradio komičarsku karijeru prije nego što je ušao u politiku i pobijedio na predsjedničkim izborima 2019. godine. Uostalom, nastupao je na ruskoj državnoj televiziji, uključujući i novogodišnju emisiju 2013., prije nego što je Rusija anektirala ukrajinski teritorij Krim sljedeće godine. 

Kažnjena je s 40.000 rubalja

Slegina je govoreći o Zelenskom također kazala kako su se "svi smijali njegovim šalama", što su policiji prijavila tri druga posjetitelja kafića. Memorial navodi da je policajac koji je uhitio umirovljenicu rekao: "Nemate ga pravo hvaliti jer je on naš neprijatelj."

Memorial tvrdi da je Slegina, koja ima problema s vidom, bila prevarena da potpiše izjavu u kojoj se tvrdi da je uzvikivala "Slava Ukrajini". Sud u Moskvi kaznio je Sleginu s 40.000 rubalja. Više od 20.000 ljudi, uključujući djecu, uhićeno je u Rusiji zbog prosvjeda protiv rata.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.