Ruske banke u prvih šest mjeseci izgubile gotovo 25 milijardi dolara

Foto: EPA

RUSKE su banke izgubile ukupno 1.5 bilijuna rubalja (24.95 milijardi dolara) u prvih šest mjeseci 2022. godine, rekao je danas visoki dužnosnik ruske središnje banke u intervjuu za poslovni dnevnik RBC. To je prvi put da je ovo regulatorno tijelo objavilo bilancu bankarskog sektora otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači.

Otprilike dvije trećine gubitaka banaka odnose se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske središnje banke.

Središnja banka ne očekuje ponavljanje bankarske krize

Tulin je rekao da postoji više od 50% šansi da gubici za cijelu godinu neće premašiti brojku od 1.5 bilijuna rubalja iz prve polovice godine, prenosi Reuters. Gubici su bili koncentrirani među najvećim bankama.

Banke koje ostvaruju gubitke zabilježile su ukupni gubitak od 1.9 bilijuna rubalja (31.6 milijardi dolara), u usporedbi s profitabilnim zajmodavcima koji su zaradili ukupno 400 milijardi rubalja (6.65 milijardi dolara).

Središnja banka ne očekuje ponavljanje bankarske krize iz 2014.-2017., kada je morala spašavati nekoliko kreditnih institucija i oduzeti dozvole za poslovanje stotinama slabo kapitaliziranih banaka, rekao je Tulin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.