Ruski dužnosnik: Borbe se vode nekoliko desetaka kilometara od nuklearke

Foto: X

Moskva prebacuje dodatne snage u Kursku oblast koje će se suprotstaviti ukrajinskim vojnicima, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Podsjetimo, ukrajinske snage su u utorak pokrenule napad na Kursku oblast. Radi se o najdubljem ukrajinskom upadu na ruski teritorij. 

Kolone s višecijevnim raketnim sustavima Grad, topništvom i tenkovima krenule su prema području gdje je Ukrajina izvršila svoj prekogranični upad. Rusija je još u srijedu proglasila izvanredno stanje u Kurskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri nagađaju da Kijev želi zauzeti nuklearku

Borbe se trenutno vode nekoliko desetaka kilometara od Kurčatova, grada na jugu Rusije u kojem se nalazi nuklearna elektrana Kursk, potvrdio je gradonačelnik Igor Korpunkov u objavi na Telegramu.

Korpunkov je naglasio kako sve službe i objekti, posebice gradska uprava, rade uobičajeno. Pozvao je mještane da ne paničare. "U gradu sam, u svom uredu i držim situaciju pod kontrolom", poručio je. Neki ruski vojni blogeri, uključujući ruskog ratnog izvjestitelja Aleksandra Sladkova, nagađali su da ukrajinske snage planiraju preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom u Kurčatovu.

Ukrajina nije komentirala događaje u Kurskoj oblasti. Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW), analizirajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih snaga do 10 kilometara u dubinu Kurske oblasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.