Ruski mornari su se žrtvovali da bi spasili tajnu podmornicu?

Ilustracija (ne prikazuje događaje iz teksta): EPA

DOK Kremlj inzistira na tome da neće objaviti detalje o požaru na ruskoj podmornici u kojem je u ponedjeljak navečer poginulo 14 mornara, pozivajući se na državnu tajnu, u medijima su se pojavile šokantne informacije o ovoj tragediji.

Mornari su umrli od gušenja otrovnim dimom u izuzetno osjetljivoj podmornici AS-12 Lošarik, javlja Daily Mail. Pentagon rusku podmornicu na nuklearni pogon opisuje kao "vozilo za sabotažu" koje je sposobno uništavati podvodne komunikacijske kabele.

To je u potpunoj suprotnosti sa službenom verzijom Kremlja, prema kojoj se ova podmornica za velike dubine bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava. 

Neimenovana Ruskinja čiji su suprug i sin prethodno služili na AS-12 Lošarik otkrila je za ruske novine Komsomolskaja Pravda kako su mornari navodno umrli, tvrdeći da poznaje jednoga od njih.

"Oni su zaista junaci"

"Oni su zaista junaci. Nisu dozvolili da se vatra proširi na drugo mjesto (u podmornici). Spasili su ostale ljude, što ih je stajalo života. Nisu otvorili odjeljak u kojem je požar počeo i gorio. Naprotiv, zatvorili su ga. Borili su se za svoje živote i nisu mogli zaustaviti požar", rekla je ova žena. 

"Stručnjaci pretpostavljaju da je posada zaključala modul podmornice u kojem je izbio požar kako bi spriječili da vatra i dim zahvate cijelo plovilo" piše Komsomolskaja Pravda, potvrđujući verziju događaja prema kojoj su se mornari dobrovoljno žrtvovali da spase kolege i podmornicu.

Norveška služba za radijaciju i nuklearnu sigurnost priopćila je da je "izvršila provjere" i da "nije uočila previsoke nivoe zračenja u području" u kojem se nesreća dogodila. 

Dvojica poginulih imali orden Heroja Rusije

Od 14 smrtno stradalih mornara, sedmorica su bili kapetani prvog reda, a dvojica su bili nagrađeni ordenom Heroja Rusije, najvišim ruskim vojnim odličjem. Poginuli kapetan prvog reda i kapetan podmornice AS-12 Lošarik Denis Doloski dobio je odličje Heroja Rusije prije šest godina za "radove istraživanja na Arktiku i Antarktici", pišu ruske novine Baze, pozivajući se na vojne izvore. 

Drugi poginuli je navodno Andrej Voskresenski, zet ruskog kontraadmirala Vladimira Bederdinova, koji je bio na čelu ruskog mornaričkog centra za obuku u Sosnovi Boru 13 godina. 

Treći kapetan prvog reda bio je Nikolaj Filin, koji se bavio testiranjem dubokomorske vojne opreme. 

Svi su oni pripadali ultratajnoj vojnoj jedinici 45707, stacioniranoj u Peterhofu, pišu ruske novine Kommersant. Vjeruje se da je među poginulima i sin zapovjednika jedinice Aleksandera Oparina, Denis. 

Zanimljivo je da je stariji Oparin bio uključen u operaciju spašavanja nuklearne podmornice Kursk. koja je potonula na dno Barentsovog mora 2000. u podvodnoj eksploziji, pri čemu je poginulo svih 118 članova posade. Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je tek nekoliko mjeseci ranije bio došao na vlast, bio je žestoko kritiziran zbog odluke da ostane na odmoru u Sočiju. U Moskvu se vratio tek pet dana nakon nesreće. Usto, Rusija je odbila pomoć pri spašavanju koju su joj ponudile norveška i britanska mornarica. 

U međuvremenu se otkrilo i da je ruska mornarica pokušala suzbiti objavljivanje informacije o najnovijoj nesreći. Ruski portal SeverLife izvijestio je o nesreći pet sati prije nego što je ministarstvo obrane izdalo priopćenje, ali im je odmah naređeno da uklone vijest.

Putin: "Ovo nije obično plovilo, kao što znamo"

U početku su pristizale različite informacije o nesreći, ali prema nekoliko različitih izvještaja, požar je uzrokovao kratki spoj. 

Putin, koji je rekao da je nesreća "veliki gubitak za flotu i općenito za vojsku", poslao je ministra obrane Sergeja Šojgua u područje u kojem se dogodila nesreća. "Ovo nije obično plovilo, kao što znamo. To je znanstveno-istraživačko plovilo, njegova posada je visoko profesionalna", rekao je i Putin. 

Zapadni stručnjaci pak sumnjaju u to. "Obično je to paravan za drukčiju vrstu rada koji se vrši na morskom dnu", poput polaganja morskih kablova, rekao je jedan pomorski ekspert. 

Lošarik je prije toga bio uključen u izviđanje u svrhu ruskog svojatanja arktičkog morskog dna koje je vrlo bogato mineralima, piše Daily Mail. 

Atmosfera u pomorskoj bazi Severomorsk je danas napeta, a vojnom osoblju je naređeno da potpišu sporazume o neotkrivanju informacija, javlja lokalni kanal TV21.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.