Ruski patrijarh kaže da je za sve kriva gej parada

Foto: EPA

IZGLEDA da je poglavar Ruske pravoslavne crkve u svojoj nedjeljnoj propovijedi za rusku invaziju na Ukrajinu okrivio - liberalne vrijednosti, a posebno gej prajd. 

Dok je Putin najavljujući oružani napad na Ukrajinu koji on zove specijalnom vojnom operacijom rekao da je cilj "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", patrijarh Kiril kaže da je poanta rata u Ukrajini "na kojoj će strani Boga biti čovječanstvo. 

Rusku invaziju na Ukrajinu sveo na gej paradu

Rusku invaziju na Ukrajinu Kiril je tako sveo na raskol između podržavatelja gej parade, među kojima je svrstao zapadne vlade, i njenih protivnika u proruskom dijelu istočne Ukrajine. 

“Povorke ponosa osmišljene su da pokažu da je grijeh jedna od varijacija ljudskog ponašanja. Zato da biste se pridružili klubu tih zemalja, morate imati gej paradu", rekao je Kiril u svojoj nedjeljnoj propovijedi, prenosi The Moscow Times

Čelnik ruske crkve okarakterizirao je parade ponosa homoseksualaca kao "test lojalnosti" zapadnim vladama, što su ukrajinske odcijepljene republike "iz temelja odbile". 

"Osam godina pokušavaju se uništiti ono što postoji u Donbasu", rekao je patrijarh Kiril, misleći na regiju s čijim je dijelom u kojem je uspostavljena proruska vlast Kijev u sukobu od 2014. godine.

Patrijarh Kiril je rusku invaziju na Ukrajinu opisao apokaliptično kao "sukob daleko važniji od politike. 

“Ako čovječanstvo prihvati da grijeh nije kršenje Božjeg zakona, ako čovječanstvo prihvati da je grijeh varijacija ljudskog ponašanja, onda će ljudska civilizacija tu završiti”, poručio je Kiril.

Ruska pravoslavna crkva slovi kao produžena ruku Putinovog nominalno sekularnog režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.