Ruski zapovjednik brutalno ubijen. Svoju lokaciju objavio na aplikaciji za trčanje

Foto: Twitter

RUSKI vojni zapovjednik ubijen je dok je trčao u gradu Krasnodaru. Stanislav Ržitski bio je zamjenik šefa odjela za mobilizaciju i, prema izvještajima, bivši zapovjednik podmornice Krasnodar koja je korištena za lansiranje smrtonosnih raketnih napada na ukrajinske gradove. Njegovu smrt prva je potvrdila ruska državna novinska agencija TASS, koja je izvijestila da je policijska istraga o ubojstvu u tijeku.

Tko ga je ubio?

To još nije potvrđeno, ali ukrajinska obrambena obavještajna služba (HUR) jučer ujutro potvrdila je pucnjavu i, iako nisu preuzeli odgovornost, objavili su niz vrlo specifičnih detalja koje bi znao samo netko vrlo upoznat s ubojstvom.

U objavi na Telegramu napisali su: "Stanislav Ržitski, bivši zapovjednik podmornice Krasnodar Crnomorske flote Ruske mornarice, ubijen je u Krasnodaru, Rusija. Dana 10. srpnja trčao je u Krasnodarskom parku kulture i rekreacije nazvanom po 30. obljetnici pobjede. Oko šest ujutro na njega je ispaljeno sedam hitaca iz pištolja tipa Makarov. Kao rezultat prostrjelnih rana, Ržitski je umro na mjestu."

Je li ukrajinska služba objavila još nešto?

Da, čak su znali i vremenske uvjete u trenutku napada i prilično su uvjereni da je napadač pobjegao a da ga pritom nitko nije vidio. "Zbog jakih kiša park je bio pust, pa nema svjedoka koji bi mogli pružiti detalje ili identificirati napadača", stoji u objavi HUR-a koju prenosi Kyiv Post.

Kako je napadač znao gdje će biti ruski zapovjednik?

Tu priča postaje još zanimljivija. Aplikacija za vježbanje Strava, na kojoj trkači bilježe svoje vježbe i natječu se online protiv drugih korisnika, ima profil pod imenom Stanislav Ržitski.

Ispada da je Ržitski, koji je ubijen u Krasnodaru, imao profil na Stravi, gdje je objavljivao svoje trčanje i biciklističke vožnje. Fotografije objavljene na računu prikazuju čovjeka koji vrlo sliči ruskom zapovjedniku, a posljednja aktivnost koju je objavio bila je bicikliranje po brdima izvan Krasnodara 9. srpnja, grada u kojem je ubijen.

Posljednje trčanje koje je račun objavio pokazuje da je trčao blizu sportskog kompleksa Olimp, točne lokacije pucnjave.

Znači li to da je netko pratio njegovo trčanje?

To još treba utvrditi, ali stvar je tu zanimljiva - jedan od samo četiri računa koji su u ponedjeljak navečer lajkali objavu o njegovu posljednjem trčanju dijeli ime s general-majorom Kirilom Budanovom - šefom ukrajinske vojne obavještajne službe.

Znači li to da su Ukrajinci ubili Ržitskog?

Nema potvrde da Ukrajina stoji iza napada te nije vjerojatno da će Kijev objaviti išta više od priopćenja koje je već objavio HUR.

Kyiv Post je upitao ukrajinsku obavještajnu službu je li Budanov strastveni trkač i korisnik aplikacije Strava, ali odgovor zasad nisu dobili.

Budanov ranije priznao da Ukrajinci ubijaju ruske propagandiste

Ubojstvo uz odobrenje Kijeva svakako je moguće - ranije ove godine Budanov je priznao da Ukrajina stoji iza ubojstava istaknutih ruskih propagandista, rekavši: "Već smo uspješno eliminirali priličan broj ljudi".

"Bilo je slučajeva o kojima svi znaju zahvaljujući medijskoj pokrivenosti", dodao je Budanov u razgovoru za britanski Times.

Iako Budanov nije precizno naveo koje su osobe bile na meti, od početka ruskog napada prošle godine, nekoliko istaknutih proruskih figura ubijeno je ili ranjeno na ruskom teritoriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.