S plastičnim pištoljem upadao u zagrebačke ljekarne, dobio skoro 5 godina zatvora

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i devet mjeseci ovih je dana osuđen serijski pljačkaš iz Zagreba, inače 35-godišnji otac jednog djeteta. Marko M. je od siječnja do listopada 2022. godine maskiran i s pištoljem upao u 23 zagrebačke prodavaonice, među kojima su se našle zlatare, benzinske pumpe, poslovnice pošte i lutrije, kiosci, a omiljene su mu bile ljekarne.

Prestrašenim je djelatnicima prijetio pištoljem za koji se kasnije ispostavilo da nije pravi, nego plastični. Govorio bi im stvari poput: "Vadi sve iz kase, ajmo, ajmo"; "Znaš što trebaš"; "Ovo je pljačka"; "Di su blagajne? Sjedi!". Nekima je prijetio i nožem, a djelatnici su mu, u strahu za svoj život, uglavnom odmah predavali novac ili pokazali blagajnu.

Marko M. na sudu je rekao da se smatra krivim i otkrio je da je svim oštećenim poslovnicama već nadoknadio počinjenu štetu. Također je izrazio žaljenje i kajanje zbog svojih nedjela te rekao da je za sve kriva ovisnost o kocki. Sud je sve ovo uzeo kao olakotne okolnosti, kao i činjenicu da živi u stabilnoj zajednici s djevojkom i sinom, a otegotnih okolnosti u njegovom slučaju nije bilo.

Sutkinja ga je ipak osudila da višegodišnju zatvorsku kaznu te objasnila da mu je, s obzirom na zakonske odredbe, još izrekla i blagu sankciju. Sud ga je oslobodio i troškova sudskog postupka, ocjenjujući da bi, s obzirom na njegovu plaću od 1000 eura, to ugrozilo dobrobit njegovog djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.