Na plažama je sve manje staklenih kamenčića. Razlog je pomalo tužan

Foto: Shutterstock

Često prilikom šetnje plažom među oblutcima kamenja ili u pijesku možemo vidjeti šarene, oble komadiće istrošenog stakla. Mada ti "stakleni kamenčići" zbog svojih raznovrsnih boja mogu nalikovati na neko izgubljeno blago, zapravo se radi o smeću koje je davnih dana završilo u moru. 

Prije nego što se 1970-ih pojavila plastika za jednokratnu upotrebu, staklo je bilo mnogima najomiljenija vrsta spremnika. Čak su stanovnici starog Egipta, Grčke i Rima koristili staklo za izradu boca, tanjura i zdjela. Sredinom 20. stoljeća su ljudi u nekim zapadnim zemljama svakoga dana dobivali svoje mlijeko u staklenim bocama, kao i sokove. Kada su popili sadržaj, bacili bi staklo u smeće. 

Kako su nastali obli rubovi 

Prije ekoloških pokreta 1960-ih odlagališta smeća u Sjedinjenim Državama, ali i u Europi, često su se nalazila na otvorenom, izložena kiši i vjetru te je staklo, zajedno sa ostalim smećem, dospjelo u rijeke, a kasnije i u more. 

"Na putu do oceana boce bi se razbile o kamenje ili druge prepreke na manje komadiće koje bi, ako bi završili blizu obale, plima i valovi odnijeli u more. Zbog valova su ti fragmenti klizili i kotrljali se duž pješčanog morskog dna. To je zaoblilo oštre rubove stakla i podarilo nekadašnjem prozirnom staklu mat izgled", kazala je klimatologinja Lori Weeden sa Sveučilišta Massachusetts Lowell u SAD-u. 

Iz pijeska u staklo pa iz stakla u pijesak 

Svo staklo, uključujući i ono morsko, počinje kao pijesak, poglavito kvarcni pijesak koji je prozirne ili bjelkaste boje. Kako bi se od pijeska proizvelo staklo, tvornice ga prvo pročiste fizičkim i kemijskim procesima kako bi uklonile sve minerale osim kvarca. 

Zatim tale preostali kvarcni pijesak, dodaju malo natrijevog karbonata i vapnenca kako bi povećale savitljivost i čvrstoću stakla te ga preoblikuju u boce, zdjele, stakla za prozore i slično. 

Budući da je kvarc temelj svakog stakla, mnoge karakteristike tog minerala možemo vidjeti i u morskom staklu, poput prozirnosti i načina lomljenja. Prijelomi u kvarcu su obično posebne vrste - konkoidalni prijelomi. Ovaj tip prijeloma počinje od jedne točke i lomi se prema van u polukružnom obliku, tako da slomljena površina izgleda poput unutrašnjosti školjke. 

Kvarc je također vrlo otporan na vremenske uvjete, tako da neće brzo nestati, mada se lako raspadne u manje dijelove. Većina morskog stakla na dnu mora provede barem nekoliko desetljeća, s time da na plažama možemo pronaći i one stare stotinama godina.  

Umjetno morsko staklo 

No eksplozijom uporabe jednokratne plastike smanjila se količina morskog stakla na plažama. Razlog je zapravo poprilično tužan - u opskrbnom lancima, ali i smeću, sve je manje stakla, a sve više plastike.  

S obzirom na to da se od staklenih kamenčića u zadnje vrijeme proizvodi nakit te ogrlice i lančiće s morskim staklom sve više vidimo na izložbama diljem SAD-a, neki trgovci su odlučili stvarati umjetno morsko staklo pomoću kemikalija i "preša" za kamen.

Razlika između pravog i umjetnog stakla je suptilna, ali se ipak može uočiti. Površina umjetnog morskog stakla je ravnomjerno matirana, dok to nije slučaj kod onog prirodnog. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.