U saboru izglasana odluka o osnivanju Povjerenstva, izabrani ustavni suci

Screenshot: YouTube

NAKON političkog dogovora HDZ-a i SDP-a oko redoslijeda i načina glasovanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i o ustavnim sucima, u saboru je danas provedena rasprava i glasanje o te dvije točke.

>>VIDEO Bulj se izderao na Jandrokovića pa izletio iz sabora

>>Bauk Hasanbegoviću: Izabrali bismo vas u Povjerenstvo, ali Agrokor je osnovan 1976. ne 1941.

Zastupnici bi potom trebali raspraviti i prijedlog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Najprije odlučeno o povjerenstvu pa o sucima Ustavnog suda

Najprije je odlučeno o povjerenstvu. Predsjednik mu je Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, tajnica HDZ-ova Marija Jelkovac, a Most je ustrajao u tvrdnji da u povjerenstvo nisu trebali ući bivši ministri i visoki dužnosnici u policiji.

Iz oporbenih redova u Povjerenstvu su i SDP-ov Gordan Maras, nekadašnji ministar poduzetništva, Mostov Nikola Grmoja, te Ivan Lovrinović (PH), iz saborske većine HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te Stjepan Ćuraj (HNS).

Potom se glasalo o ustavnim sucima. Izabrani su Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec. 

Dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Šeparović dobio je 118,  Arlović koji je i do sada bio ustavni sudac 116 , a zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Selanec 118 glasova.Sukladno međustranačkom dogovoru, o ustavnim sucima zastupnici su glasovali svaki pojedinačno o svakom pojedinom sucu, na prozivku tajnika plenarne sjednice.

TIJEK SJEDNICE PRATITE NA INDEXU

Tekstualni prijenos sjednice

12:20 Nakon pojedinačnog glasanja, za suce ustavnog suda izabrani su Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec.

11:50 Zastupnici su glasali o dva predložena amandmana, a potom su prešli na pojedinačno glasanje o ustavnim sucima.

11:44 Arsen Bauk ustvrdio je kako je siguran da će kompletiranjem Ustavnog suda ovaj sastav postati najbolji koji smo imali u proteklih 25 godina.

11:32 Riječ je preuzeo Robert Podolnjak iz Mosta. Rekao je kako u Mostu smatraju da konsenzus koji je postignut nije dobar te kako kandidati koji su predloženi ne ispunjavaju kriterije izvrsnosti.

11:20 Replicirao mu je Bulj koji se složio s njim rekavši kako se izborom ustavnih sudaca tezgari kao na tržnici.

11:12 Prvi je govorio zatupnik Pernar koji se ipak više osvrnuo na proteklo glasanje o Povjerenstvu.

Rekao je kako zastupnici Živog Zida nisu u Povjerenstvu jer bi oni upozorili na nepravilnosti i licemjerje te kako je cilj Povjerenstva stvaliti svu krivnju na Todorića.

"Uvjetovanje osnivanja povjerenstva kao preduvjet za izbor sudaca je farsa za narod. Da je HDZ-u stalo do istine, procesuirali bi Todorića, pa oni su birali Državnog odvjetnika. Izborom ovih sudaca ustavnog suda ta politika će se nastaviti", rekao je.

11:10 Potom se prešlo na raspravu o izboru tri ustavna suca. Predloženi su Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec.

11:05 Nakon burne rasprave u saboru, otvoreno je glasanje o Povjerenstvu. Sa 113 glasova za, 13 glasova suzdržanih i 11 glasova protiv, odlučeno je formiranju Povjerenstva.

Predjsednik povjerenstva je Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, a tajnica HDZ-ova Marija Jelkovac.

Iz oporbenih redova u Povjerenstvu su i SDP-ov Gordan Maras, nekadašnji ministar poduzetništva, Mostov Nikola Grmoja te Ivan Lovrinović (PH), iz saborske većine HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te Stjepan Ćuraj (HNS).

10:50 Nakon što je Grmoja izgubio riječ, raspravu s Lovrinovićen je nastavio Bulj. Lovrinović je na kraju rekao Bulju kako oni iz Mosta nisu napravili sve što su mogli dok su bili u vladi.

"Ali ja sam najbolje upoznat s vašim kapacitetima", zaključio je Lovrinović, na što je Bulj zatražio povredu poslovnika.

Jandroković mu je odgovorio kako je Lovrinović mislio na velike kapacitete, na što se Bulj uvrijedio i rekao Jandorkoviću da mu neće on komentirati je li se uvrijedio ili ne. Potom je izašao iz sabornice.

10:40 Lovrinović se osjetio prozvanim od Nikole Grmoje.

"Vi ste bili dva puta u K Plus vladi, vi ste podržali HDZ, a moje ime dovodite u pitanje", rekao je Lovrinović koji se osvrnuo na Grmojine osvrt o sastavu Povjerenstva u kojem je Lovrinović.

Za povredu poslovnika se javio Nikola Grmoja koji je zaradio drugu opomenu jer je Jandroković ustvrdio da je nije bilo. Grmoja je pak rekao da ga je Lovrinović uvrijedio i pozvao se na članak 238.

Lovrinović je pak odgovorio kako je on surađivao s Mostom i kako on najbolje poznaje Grmoju ali nikada nije o njemu ružno govorio. Rekao je da je Most imao ministra policije i određena saznanja, ali kako nisu poduzeli ništa.

Tražio je povredu poslovnika na što mu je Jandroković  izrekao opomenu s mjerom oduzimanja riječi.

10:33 Arsen Bauk je također replicirao Hasanbegoviću.

"Gospodine Hasanbegoviću, mi smo razmišljali o tome hoćete li biti član Povjerenstva, ali Agrokor je osnovan '76, ne '41 pa smo zaključili da vas neće zanimati", rekao je.

10:28 Culej je replicirao Hasanbegoviću. "U mnogim stvarima ste u pravu, zašto? Ovdje sjedi kolega Jovanović koji je predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje korupcije. Ja sam član, ali mi nikako da se sastanemo i počnemo s radom. Imamo vijeće, nemamo vijeće? Tuti, muti, sjedni jedan", rekao je Culej.

10:23 Grbin mu je odgovorio kako bi Povjerenstvo moralo imati 50 članova da bi njegov Klub bio razmjerno predstavljen.

10:20 "Sastav Povjerenstva je rezultat obiteljsko stranačkog dogovora. Pozvani smo minutu do 12 da nam se priopći sastav bez zahtjeva da iskažemo mišljenje. Pozivam predlagatelje da dopune prijedlog tako da u Povjerenstvo uđu predstavnici svih zainteresiranih zastupničkih Klubova ili ćemo u protivnom Povjerenstvo držati obiteljskom farsom dvojice statista koji su prihvatili imati ulogu statista", rekao je Hasanbegović i dodao kako je ovo udžbenički primjer sukoba interesa.

"Predlažem vam da u Povjerenstvo kao vanjske suradnike imenujete Todorića, Perkovića i Mustača", zaključio je.

10:08 Za riječ se javila zastupnica Anka Mrak Taritaš. "Ovo Povjerenstvo namjerno ne počinje s radom. Imam previše godina da vjerujem u slučajnost. Ja sam kao saborska zastupnica čula sastav Povjerenstva na televiziji. Način je bio takav da su manji Klubovi bili uključeni prekasno.  Isključivo u želji da Povjerenstvo počne s radom, prijedlog je bio pragmatičan. Pokušajmo se dogovoriti i neka se počne s radom", rekla je.

10:00 Grmoja je rekao kako bi se sada Dalić i Ramljak obračunavali s Todorićem, ali to ne mogu jer ne znaju tko je napravio ovo što je napravio. "Ovo je sada rat do istrebljenja", rekao je Grmoja.

9:55 Zastupnik Grmoja, koji treba biti član Povjerenstva, rekao je kako će uvijek biti dostupan za sve informacije vezano uz rad Povjerenstva, ali i kako mu je žao da se konzultacije oko Povjerenstva nisu vodile transparentnije.

9:50 "Siguran sam da će ministar Marić preko svojih parlamentarnih zastupnika utjecati na članove Povjerenstva"; rekao je Bulj.

9:45 Zastupnik Bulj složio se sa zastupnikom Sinčićem u pogledu sastava Povjerenstva. Složio se s njim i po pitanju toga da članovi Povjerenstva ne bi  trebali biti bivši ministri i visoki dužnosnici.

9:40 Za riječ se javio Ivan Vilibor Sinčić koji je predložio da članovi Povjerenstva budu iz svih Klubova, a rekao je i kako Živi Zid Povjerenstvo u ovom obliku neće podržati.

Sinčić je rekao i kako nema smisla da članovi Povjerenstva budu osobe koje su bile ministri i službenici u vladama.

9:35 Zastupnik SDP-a, Arsen Bauk, predstavio je prijedlog sastava Povjerenstva. Rekao je kako bi Povjerenstvo do 30. listopada trebalo pripremiti akte potrebne za rad, dok bi od 30. listopada trebalo početi raditi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.