Sabor odgodio raspravu o privatizaciji

HRVATSKI sabor za sutra je odgodio raspravu o konačnim prijedlozima zakona o privatizaciji te o imovinskom fondu jer su sa sjednice izostali vladini predstavnici.

Odlučeno je to nakon što se zastupnički klubovi nisu složili s prijedlogom predsjednika Sabora Zlatka Tomčića da se sjednica nastavi raspravom o drugim zakonskim prijedlozima, budući da se o zakonu o privatizaciji i o Hrvatskom imovinskom fondu nisu izjasnili ni saborski odbori.

Tomčić je izvijestio da je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić u inozemstvu, te da, budući da ministar nema zamjenika, tijekom ovog tjedna nije moguće osigurati nazočnost predlagatelja spomenutih prijedloga.

Većina klubova složila se da, pred sam kraj mandata ovog saziva, nije uputno odgađati tako važne teme.

Jadranka Katarinčić-Škrlj (Klub HSLS-a) upozorila je da po saborskom Poslovniku nema zapreke da se te točke odrade danas, budući da je o njima raspravljao matični Odbor za gospodarstvo.

Tomčića je pozvala da iskoristi svoj autoritet i osigura nazočnost predstavnika Vlade.

Protiv odgađanja rasprave bio je i Ivan Šuker (Klub HDZ-a), koji je upozorio da je odgovornost za nedostatak kvoruma u zainteresiranim saborskim radnim tijelima, kao i u Nadzornom odboru HFP-a, na vladajućoj koaliciji, s čim se Tomčić nije složio, naglašavajući da je odgovornost za rad saborskih tijela na svim zastupnicima.

Furiu Radinu (Klub nacionalnih manjina) posebno je zasmetalo što je, umjesto predviđenih točaka, Tomčić predložio da se danas raspravi prijedlog imenovanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. "Riječ je o prevažnom pitanju i velikom iskoraku Hrvatske, pa nije uputno o njemu raspravljati bez predstavnika predlagatelja", kazao je Radin.

Vesna Škare-Ožbolt Tomčiću je predložila da zbog nemogućnosti da okupi kvorum i osigura nazočnost predstavnika Vlade, raspusti Sabor, na što je Tomčić odgovorio da bi, kad se sakupi kvorum, "i o tome mogli glasovati".

Sjednica će se nastaviti sutra.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.