SAD kritizirao Vijetnam zbog Putinovog posjeta, sad najavljuje jačanje suradnje

Foto: EPA

Sjedinjene Države odgovorile su danas na posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Vijetnamu rekavši da će ostati usredotočene na produbljivanje veza s Hanoijem, s kojim su tražile snažne veze u kontekstu rivalstva s Kinom.

Dan nakon potpisivanja sporazuma o uzajamnoj obrani sa Sjevernom Korejom, Putinu je na vojnoj ceremoniji u Vijetnamu rekao da želi izgraditi "pouzdanu sigurnosnu arhitekturu" u regiji.

Nekoliko sati kasnije, Washington je objavio da će njegov glavni diplomat za istočnu Aziju, Daniel Kritenbrink, posjetiti Vijetnam u petak i subotu kako bi naglasio predanost Washingtona suradnji s Hanoijem kako bi se osigurala "slobodna i otvorena" indo-pacifička regija.

Washington kritizirao Vijetnam zbog Putina

Putinovo putovanje u dvije zemlje viđeno je kao prkos Zapadu, a Washington je oštro kritizirao to što ga je Vijetnam ugostio, rekavši da ruskom čelniku ne treba dati pozornicu na kojoj će braniti rat u Ukrajini.

Na pitanje vjeruje li Washington da će Putin tražiti potporu za ukrajinski rat od Vijetnama, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odgovorio je rekavši da Washington očekuje da će se Hanoi nastaviti pridržavati načela UN-a o poštivanju teritorijalnog integriteta.

Kirby je prošle godine naglasio unapređenje američkih odnosa s Vijetnamom.

"Ostat ćemo usredotočeni na to da ih nastavimo produbljivati, širiti i poboljšavati na obostranu dobrobit i dobrobit regije", dodao je.

Vijetnam čeka važnu odluku SAD-a

SAD je sada najveće izvozno tržište Vijetnama, a američki State Department rekao je u najavi Kritenbrinkova posjeta da će on "ponovno potvrditi potporu Sjedinjenih Država snažnom, neovisnom, otpornom i prosperitetnom Vijetnamu" i "naglasiti snažnu predanost SAD-a provedbi Sveobuhvatnog strateškog partnerstva".

Rusija i Vijetnam potpisali su sporazume koje uključujuću energetiku, naglašavajući okrenutost Moskve prema Aziji nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Unatoč zabrinutosti SAD-a zbog toga što je Vijetnam ugostio Putina, neki analitičari vjeruju da je Hanoi možda zaključio da neće pretrpjeti materijalne posljedice, s obzirom na to da se Washington oslanja na dobre odnose s Vijetnamom s obzirom na rivalstvo s Kinom u indo-pacifičkoj regiji.

Međutim, Hanoi čeka važnu odluku SAD-a do 26. srpnja, o tome hoće li Vijetnam dobiti status tržišne ekonomije. Alexander Vuving, stručnjak za Vijetnam i Aziju u Azijsko-pacifičkom centru za sigurnosne studije, rekao je da bi gostovanje Putina moglo utjecati na to.

"Mislim da Putinov posjet čini Vijetnam manje pouzdanim u očima SAD-a i da može negativno utjecati na odluku", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.