SAD osudio akcije Kine: "Obalna straža namjerno se sudarala s filipinskom"

Foto: EPA

Sjedinjene Države osudile su u "opasne i eskalirajuće" akcije Kine protiv, kako stoji u priopćenju State Departmenta, zakonitih filipinskih pomorskih operacija u Južnom kineskom moru.

"Brod kineske obalne straže namjerno se tri puta sudario s brodom filipinske obalne straže, koji je koristio svoju slobodu plovidbe u filipinskom isključivom gospodarskom pojasu, uzrokujući štetu na brodu i ugrozivši sigurnost posade na brodu", rekao je glasnogovornik Matthew Miller.

"Posljednja u nizu opasnih i eskalirajućih akcija Kine"

U priopćenju se navodi da je to posljednja u nizu opasnih i eskalirajućih akcija Kine na tom području tijekom kolovoza.

Kineska obalna straža objavila je u subotu da je filipinski brod, "nezakonito ostavljen" kod grebena Sabina Shoal, podigao sidro i "namjerno se zabio" u kinesko plovilo, dok je filipinska obalna straža rekla da se kinesko plovilo "ciljano sudarilo" s jednim od brodova Manile.

Peking polaže pravo na cijelo Južno kinesko more

Peking polaže pravo na cijelo Južno kinesko more, uključujući dijelove koje svojataju Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam. Vjeruje se da su dijelovi mora, kojim godišnje prođe roba u vrijednosti od ukupno tri bilijuna dolara, bogati nalazištima nafte i plina te ribljim fondovima.

Stalni arbitražni sud je 2016. utvrdio da kineski zahtjevi nemaju pravnu osnovu, što je presuda koju Peking odbacuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.