SAD upozorava na opasnost putovanja u Hong Kong, najavljuju se novi prosvjedi

Foto: Epa

SJEDINJENE DRŽAVE su izdale upozorenje na opasnosti putovanja u Hong Kong pozivajući putnike da budu u većoj mjeri oprezni u tom kineskom teritoriju zbog, kako su rekle, građanskih nemira nakon višemjesečnih ponekad nasilnih prosvjeda.

Prosvjedi su u azijskom financijskom središtu počeli protivljenjem sada suspendiranom zakonu o izručenju i evoluirali su u izravno osporavanje vlade i zahtjeve za punom demokracijom.

Prosvjedi će se vjerojatno nastaviti

"Prosvjedi i sukobi su se prelili i u druge četvrti osim onih u kojima je policija dopustila marševe ili skupove", stoji u upozorenju koje je u srijedu objavljeno na internetskoj stranici američkog generalnog konzulata za Hong Kong i Macao.

"Ovi prosvjedi, koji mogu nastupiti s malo ili bez ikakva upozorenja, će se vjerojatno nastaviti", kaže upozorenje koje je podignuto na drugu razinu na ljestvici od četiri.

Australija je u srijedu isto tako pozvala na oprez svoje putnike.

Najgora kriza od 1997.

Ovi prosvjedi predstavljaju najveće narodno osporavanje kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je došao na vlast 2012. Xi se isto tako nosi s iscrpljujućim trgovinskim ratom sa Sjedinjenim Državama i slabljenjem gospodarstva.

Hong Kong je suočen zbog ovih prosvjeda sa svojom najgorom krizom otkako se 1997. vratio Kini prekidajući britansku vlast, rekao je u srijedu čelnik kineskog ureda za Hong Kong i Macao.

Još prosvjeda planirano je u nekoliko okruga diljem grada tijekom vikenda, s početkom u petak, a prosvjednici su planirali i trodnevni skup u hongkonškoj međunarodnoj zračnoj luci.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.