Sazvan hitan sastanak, vlada želi natjerati trgovce da vrate cijene od prošlog Božića

Foto: lavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva sazvalo je za sutra hitan sastanak sa svim velikim trgovcima. Na sastanku će ministar Filipović od trgovaca tražiti da vrate cijene za veći dio od 1300 namirnica koje se nalaze na vladinim stranicama Kretanje cijena, potvrđeno je iz vlade.

U Ministarstvo su pozvani predstavnici najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla do Kauflanda, Interspara, Tommyja... Ova ideja događa se u tjednu kad vlada donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesno je hoće li i dalje svi primati jednake subvencije za struju.

Iz vlade ne daju konkretne informacije što bi se trebalo dogoditi trgovcima ako odbiju vladinu ideju, tek govore da imaju "sve instrumente na raspolaganju".

Prema podacima iz aplikacije Kretanje cijena, vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5.8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3.67 posto, a u KTC-u za 5.39 posto. Drugi lanci, podsjetimo, odbili su sudjelovati u Filipovićevoj "aplikaciji". 

KTC, Konzum, Studenac i Lidl za Index su potvrdili da su pozvani na sastanak, ali nisu željeli govoriti o detaljima. Iz Studenca su rekli da ne znaju o čemu će se razgovarati na sastanku s obzirom da tema sastanka u pozivu nije točno definirana.

Butković: Postoji volja jednog trgovačkog lanca...

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je danas da će se sutra održati sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca.

"S njima će se obaviti razgovor, budući da postoji na 'individualnoj razini' razgovor s jednim trgovačkim lancem, ne samo jednim nego ih već ima i više, koji su spremni vratiti cijene na razinu 31. prosinca 2022. godine", izjavio je Butković u Banskim dvorima, gdje se održava sastanak stranaka vladajuće koalicije na temu novog paketa pomoći građanima i gospodarstvu.

Sastanak s trgovcima bi se trebao održati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a ministar gospodarstva će obaviti razgovor sa svim trgovačkim lancima, najavio je Butković. Na opasku novinara da su trgovci dobili pozive za individualne sastanke, Butković je rekao: "Vjerojatno ih je puno pa ne stanu svi u jednu sobu."

Na pitanje što ako trgovački lanci ne pristanu na takav prijedlog, Butković je rekao: "Ne znam, vidjet ćemo." Upitan ima li vlada u tom slučaju u planu kakve "kontramjere", poručio je: "Uvijek postoje mehanizmi, ali idemo sutra s njima obaviti razgovore."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.