SDP se oštro protivi novom zakonu o vatrogastvu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PRIJEDLOG novog zakona o vatrogastvu prema kojem Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) od 2020. postaje središnji državni ured za vatrogastvo, naišao je na oštru kritiku SDP-ovaca, a Mostov Miro Bulj taj zakon nazvao je "lex Ante Sanader".

"Ovo je tužan dan za hrvatsko vatrogastvo, nevjerojatno je da je Hrvatska vatrogasna zajednica u 144 godine postojanja uspjela odoljeti svim izazovima ali nije uspjela odoljeti HDZ-u, HDZ je uspio uništiti i HVZ i to je ruganje svim vatrogascima koji djeluju kroz taj sustav", ocijenio je Saša Đujić (SDP) izrazivši žaljenje što se gasi HVZ kao krovna organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Tročetvrtinska odluka skupštine

Upozorio je i da se HVZ kao udruga može ugasiti jedino tročetvrtinskom odlukom Skupštine koja, tvrdi, nije sazvana.

Đujiću je, među ostalim, neprihvatljiva i odredba prema kojoj je za glavnoga vatrogasnog zapovjednika potrebna samo viša stručna sprema, dok svi ostali vatrogasni zapovjednici na nižim razinama moraju imati visoku stručnu spremu. "To smo već vidjeli u HDZ-u kod 'lex Mikulić', ovo je ista priča", kazao je Đujić istaknuvši kako se zakonom ništa ne rješava, već se stvaraju veći problemi i veća nepravda, od financiranja do utvrđivanja vatrogasne mreže.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić pojasnio je da HVZ od 1. siječnja 2020. ne prestaje s radom, već postaje središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj, a ne samo za dobrovoljno kao dosad. Naglasio je i da se položaj dobrovoljnih vatrogasnih društava neće mijenjati, već unaprijediti, i to u pogledu osposobljavanja, opremljenosti, zdravstvenog osiguranja, psihološke pomoći i dr.

SDP-ovci su prigovorili i zbog skraćene javne rasprave te hitne saborske procedure te zatražili da se zakon raspravi kroz dva čitanja.

Stotine primjedbi

Na prijedlog je stiglo više od 700 primjedbi i to uglavnom dobrovoljnih vatrogasaca, rekao je Marko Vešligaj (SDP) koji tvrdi da zakon nije usuglašen s vatrogasnim zajednicama i lokalnim jedinicama.

Državni tajnik Katić to odbacuje i ističe kako je provedena široka javna rasprava o zakonu te da su sve primjedbe razmotrene, a dio i uvažen.

Povlačenje zakona ili dva saborska čitanja zahtijeva i Miro Bulj (Most) koji je ocijenio kako je riječ o centralizaciji sustava vatrogastva u Hrvatskoj. "Možemo ga nazvati po predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu, skrojen je po njegovim mjerilima", ustvrdio je Bulj.

HDZ-ov Ante Sanader, inače predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, kazao je kako je Skupština HVZ-a dala suglasnost za transformaciju, a to što se to pokušava pokazati kao gašenje, nazvao je manipulacijom .

Sanader uvjerava da će dizanjem na razinu središnjeg državnog ureda HVZ biti djelotvorniji i organiziraniji.

Zakonom o vatrogastvu ispravljaju se manjkavosti postojećeg zakona koji je donesen 1999. godine, uklanja se paralelna nadležnost za vatrogastvo na državnoj razini, uvodi konzistentan sustav zapovijedanja i ujednačavaju uvjeti za obavljanje vatrogasne djelatnosti, izvijestio je Katić predstavljajući zakon.

"Držimo da će se ovim unaprijediti ukupni vatrogasni sustav i omogućiti djelotvorniju provedbu vatrogasne djelatnosti u RH", zaključio je.

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a podržao je novi zakon o vatrogastvu smatrajući da će omogućiti veću operativnost i efikasnost u obavljaju vatrogasne djelatnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.