Sedam europskih država pozvalo Venezuelu da objavi zapisnike s birališta

Foto: EPA

Sedam zemalja Europske unije, među njima Italija, Francuska, Njemačka i Španjolska, zajednički su pozvale venezuelske vlasti da hitno objave zapisnike s biračkih mjesta kako bi se osigurala potpuna transparentnost oko izbora prošlog vikenda, priopćio je danas ured talijanske premijerke.

Izborno povjerenstvo Venezuele proglasilo je predsjednika Nicolasa Madura, na vlasti od 2013., pobjednikom izbora održanih 28. srpnja s 51 posto glasova, što je odmah izazvalo optužbe oporbe za prijevaru.

Oporba kaže da njezini vlastiti detaljni podaci pokazuju da je oporbeni kandidat Edmundo Gonzalez vjerojatno dobio 67 posto glasova.

Zajednička izjava sedam zemalja EU-a pojačala je plimu kritika iz inozemstva zbog načina na koji je venezuelska vlast postupala na izborima. 

Neke zemlje već priznale pobjedu Gonzaleza

Neke države, uključujući Sjedinjene Države i Argentinu, priznale su Gonzaleza kao pobjednika izbora.

Prošli tjedan ministri vanjskih poslova G7 izrazili su solidarnost s venezuelskim narodom i zabrinutost zbog izbornih rezultata.

“Pozivamo venezuelske vlasti da odmah objave sve zapisnike s birališta kako bi osigurale potpunu transparentnost i integritet izbornog procesa”, stoji u priopćenju sedam zemalja EU-a, među kojima su i Portugal, Nizozemska i Poljska.

"Oporba kaže da je prikupila i objavila više od 80 posto zapisnika na svakom biračkom mjestu. Ova je provjera ključna za priznavanje volje venezuelskog naroda".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.