Šef diplomacije BiH: U SAD-u sam dobio čvrsta obećanja od republikanaca

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova BiH-a Elmedin Konaković izjavio je danas da će se odlučno zalagati da ta zemlja postane članicom NATO-a te neće dopustiti da to blokiraju stajališta političara iz reda bosanskih Srba.

Na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Konaković je kazao kako je na posljednjem samitu NATO-a održanom u Washingtonu dobio potvrdu zainteresiranosti država-članica saveza za stanje u BiH-u i spremnosti da joj se pomogne u slučaju bilo kakve sigurnosne krize.

Podsjetio je kako je članstvo njegove zemlje u NATO-u zakonska obveza a dosezanje tog cilja, kako je istaknuo, važno je jer BiH treba sigurnosni kišobran "koji liječi balkanske rane".

Dodik se nada da će Trumpova pobjeda ojačati pozicija Republike Srpske

"Naši prijatelji iz Saveza... neće dopustiti neke (secesionističke) scenarije", kazao je Konaković, a uvjeren je i da SAD neće mijenjati politiku potpore BiH-u, čak i ukoliko bi Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije kaže kako je tijekom boravka u SAD-u i susreta s političarima iz Republikanske stranke dobio čvrsta uvjeravanja da će tako biti.

Izjavio je kako među istaknutim republikancima ima puno onih koji "još žešće zagovaraju sankcije" i "oštriji odnos prema secesionistima" i kaže kako su u krivu oni koji smatraju da bi uz Trumpa u Bijeloj kući dobili priliku za realiziranje planova potkopavanja stabilnosti BiH-a.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik otvoreno navija za Trumpovu pobjedu i tvrdi kako će se time ojačati pozicija Republike Srpske te ograničiti politika sankcija kojoj su izloženi on i njegovi suradnici kao i brojne tvrtke iz RS-a koje financiraju sadašnje političko vodstvo srpskog entiteta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.