ŠEF Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić obratio se javnosti priopćenjem vezanim za trenutnu pandemijsku situaciju u Hrvatskoj i jučerašnje bojanje hrvatske obale u narančasto na covid-karti ECDC-a.
Ističe da obrtnici i ugostitelji koji rade u turizmu više nemaju snage ni financijske mogućnosti ponovno izdržati moguću istu situaciju kao prošle godine te poziva sve da se drže mjera, odgovorno ponašaju i u dovoljnom postotku procijepe.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.
"Ako se hitno ne počnemo ponašati odgovorno, izgubit ćemo još jednu sezonu"
"To što su sve županije na hrvatskoj obali na epidemiološkoj karti Europe dobile status narančaste zone, nas koji direktno radimo u turizmu dovelo je u vrlo neizvjesnu i ozbiljnu situaciju. Ovo je druga turistička sezona u kojoj ugostiteljsko-turistički sektor radi u izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom covida-19.
Prošla sezona bila je zaustavljena polovicom kolovoza upravo zbog rasta broja oboljelih od covida-19, a sad nam se počinje dešavati sličan scenarij. Međutim, obrtnici i poduzetnici koji rade u turističkoj branši, pa i sve djelatnosti koje se naslanjaju na ovaj naš sektor, nemaju više snage ni financijske mogućnosti ponovo izdržati moguću istu situaciju kao i prošle sezone.
Ako se hitno ne počnemo ponašati odgovorno, strogo se držimo mjera, u dovoljnom postotku procijepimo, izgubit ćemo još jednu sezonu, ali sad s puno težim posljedicama", ističe Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
"Ugostiteljstvo nam čini 25 posto BDP-a. Pad prometa nam je 40 posto"
Smolić pritom podsjeća da ugostiteljstvo i povezne djelatnosti čine 25% BDP-a RH te da turistički sektor broji oko 320.000 radnih mjesta. S druge strane, u godinu i pol dana pandemije turističko-ugostiteljski sektor ostvario je pad prometa u prosjeku od 40%. Mjere Vlade RH nesumnjivo su pomogle sektoru da premosti probleme u poslovanju te su pomogle u očuvanju radnih mjesta.
Sada nam svima jedino dobra turistička sezona može dati „vjetar u leđa“ da se održimo, naglašava Joso Smolić.
"U ovom trenutku moramo raditi na strožoj kontroli pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, na sankcioniranju svih koji se ne pridržavaju mjera te povećanju procijepljenosti. Očekujem u tome veći angažman svih relevantnih institucija. U konačnici, nije ovdje u pitanju samo turističko-ugostiteljski sektor. Epidemiološka slika utječe na stanje u cijelom gospodarstvu te jednako tako utječe i na to hoće li nam djeca od jeseni krenuti normalno u školu", zaključuje Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.