Šef njemačkih špijuna: Rusija će do kraja desetljeća biti spremna napasti NATO

Foto: EPA

Šefovi njemačkih obavještajnih službi izdali su na današnjem parlamentarnom saslušanju oštra upozorenja o ruskoj špijunaži i pripremama Moskve za vojni sukob s NATO-om. 

"Spremnost Moskve da se koristi hibridnim i tajnim mjerama dosegnula je dosad neviđenu razinu", naveo je Bruno Kahl, čelnik njemačke vanjske obavještajne službe (BND), istovremeno upozoravajući da je "izravna vojna konfrontacija s NATO-om postala opcija za Moskvu".

"Kremlj jača svoje konvencionalne snage"

Kahl je parlamentarcima objasnio da je cilj Kremlja ojačati vojsku u pripremi za potencijalni napad i podijeliti Zapad kako bi spriječio sposobnost Europe da se obrani.

"Putin će nastaviti testirati crvene linije Zapada i dalje eskalirati sukob. Ruske oružane snage vjerojatno će biti u poziciji, u smislu osoblja i materijala, da pokrenu napad na NATO najkasnije do kraja ovog desetljeća", naglasio je. 

Dodao je da Kremlj, koji vodi sveobuhvatni rat protiv susjedne Ukrajine od veljače 2022., troši mnogo više na svoju vojsku od europskih zemalja te značajno jača svoje konvencionalne snage. "Fokus ovog gomilanja je, naravno, duž istočnog krila NATO-a", napomenuo je, prenosi Politico.

CNN ranije ove godine izvijestio da je razotkrivena ruska zavjera

Tvrdi da je krajnji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina "izgurati Sjedinjene Države iz Europe", vratiti NATO na granice s kasnih 1990-ih i tako stvoriti "rusku sferu utjecaja" i uspostaviti "novi svjetski poredak". 

Thomas Haldewang, šef njemačke domaće obavještajne agencije, potvrdio je da njegova agencija primjećuje "agresivno ponašanje ruskih obavještajnih službi" te da su špijunaže i sabotaže u Njemačkoj porasle "i kvantitativno i kvalitativno", pri čemu je Rusija čak spremna "izložiti ljudske živote opasnosti".

Ranije ove godine CNN je izvijestio da su američke i njemačke obavještajne službe osujetile rusku zavjeru kojoj je cilj bio ubojstvo izvršnog direktora proizvođača oružja Rheinmetall.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.