Šef UN-a: Ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima otvorila je vrata pakla

Foto: EPA

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je danas da je ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima "otvorila vrata pakla", otvarajući summit o klimatskim ambicijama u sjedištu UN-a u New Yorku, bez SAD-a i Kine.

Govoreći o "strašnim vrućinama" i "povijesnim požarima" ove godine, potaknutima emisijama stakleničkih plinova, naglasio je da nije prekasno da se "ograniči porast globalne temperature za 1.5 stupnjeva Celzijevih".

"Još uvijek možemo izgraditi svijet s čistim zrakom"

"Budućnost nije ispisana: na vama je, liderima, da je ispišete", rekao je. "Još uvijek možemo izgraditi svijet s čistim zrakom, zelenim poslovima i čistom i pristupačnom energijom za sve", rekao je. 

Svjetski čelnici trebali bi na summitu u New Yorku najaviti akcije koje će poduzeti kako bi ispunili svoje obveze iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine. 

Na summitu ne sudjeluju dva najveća svjetska zagađivača atmosfere - SAD i Kina. Američki predsjednik Joe Biden još je u New Yorku, povodom Opće skupštine UN-a, a kineski predsjednik nije doputovao na tu sjednicu. Na popisu govornika nije ni Velika Britanija. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je jučer da bi mogao odustati od postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Europska unija je, s druge strane, pozvana predstaviti svoje klimatske politike, kao i Brazil, Kanada i Južnoafrička Republika.

Summit je najvažniji skup o klimi u SAD-u od 2019.

Govorit će i Francuska, čiji predsjednik Emmanuel Macron ipak nije u New Yorku, te mnoge zemlje koje su najviše izložene posljedicama globalnog zagrijavanja kao što su Barbados, Samoa i Tuvalu. Glavni tajnik pozvao je i guvernera Kalifornije te gradonačelnika Londona.

Summit je najvažniji skup o klimi u SAD-u od 2019., kada je švedska aktivistica Greta Thunberg postavila pitanje svjetskim čelnicima: "Kako se usuđujete?"

Neuspjeh bogatih zemalja da ispune svoja obećanja da će pomoći zemljama u razvoju osobito je osjetljivo pitanje u međunarodnim pregovorima o klimi. To će pitanje nesumnjivo biti na dnevnom redu skupa COP28 za nekoliko tjedana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.