Šef vatrogasaca: Vatrogasac početnik će vjerojatno imati oko 1300 eura

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da uredba o visini dodataka za plaće vatrogasaca rješava njihov radno-pravni status, odnosno sve dodatke koje mnogi nisu imali s obzirom na to da su se sklapali ugovori s jedinicama lokalnih samouprava pa su postojale razlike.

"Uredba rješava radno-pravni status vatrogasaca, zapravo rješavamo sve dodatke koje mnogi nisu imali jer su se sklapali ugovori ili kolektivni ugovori s jedinicama lokalnih samouprava. Osnivači javnih vatrogasnih postrojbi su gradovi i općine, dakle, mi smo do sada imali veliku različitost", rekao je Tucaković novinarima nakon sjednice vlade, prenosi HRT.

"Plaća za početnike oko 1300 eura"

Na ovaj način, dodao je, slijedom donošenja onih pravilnika koji su prethodno doneseni o koeficijentima, zvanjima, kategorizaciji postrojbi, danas je vlada donijela uredbu o dodacima na plaću, čime će zatvoriti taj krug i riješiti minimalnu plaću ispod koje plaća vatrogasaca ne može ići.

Iako je, kaže, teško izračunati kolika će plaća vatrogasaca biti, jer ovisi o poreznim odbicima i drugim stavkama, pretpostavlja da će ona iznositi oko 1300 eura za početnika do pet godina.

"Ono što je najbitnije je da svatko za svoj isti posao dobije i istu plaću", poručio je Tucaković.

"Svaka kazna za podmetanje požara je premala"

Vezano za usuglašavanje, 74 javne postrojbe i 74 pravilnika o plaćama koja su bili do sada - njih, kaže, više neće biti.

Slijedi izrada vatrogasne mreže koja će financirati i one gradove i općine koji ne dobivaju decentralizirana sredstva.

Tucaković se osvrnuo i na kazne propisane za podmetanje požara, komentirajući da je svaka premala s obzirom na nepopravljive štete koje se događaju u prirodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.