Šefica WTO-a traži još jedan mandat

Foto: EPA

Glavna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala zatražit će još jedan četverogodišnji mandat kako bi "dovršila posao" iz prethodne četiri godine, obilježene valom prepreka u međunarodnoj trgovini i neuspjelim pokušajima suspenzije patenata za proizvodnju cjepiva protiv covida-19.

"Želim biti dio tog poglavlja u priči o WTO-u i spremna sam natjecati se za mjesto glavne direktorice", rekla je Okonjo-Iweala, koja je imenovana na čelo Svjetske trgovinske organizacije u veljači 2021. Njezina kandidatura dolazi u obzir, prema propisima WTO-a, ako se ne prijave drugi kandidati i ako je prihvate sve države, napominje Reuters.

"To je posao koji me ujutro diže iz kreveta"

Okonjo-Iweala spada među rijetke čelnike WTO-a koji su sklopili globalne trgovinske sporazume, uključujući prvi dio sporazuma o smanjenju subvencija za ribarstvo iz 2022. godine. Rezultati ovogodišnjeg sastanka na visokoj razini bili su ipak slabiji i uključuju pristupanje samo dviju novih članica i poništavanje dogovora o odustajanju od digitalnih carina.

Posao je težak i geopolitičke napetosti među 166 članica WTO-a predstavljaju značajan izazov, naglasila je Okonjo-Iweala. "Teško je, vrlo teško. Ne mogu od toga pobjeći, ali to je posao koji me ujutro diže iz kreveta", kazala je.

WTO-ov prizivni sud za rješavanje trgovinskih sporova trenutno je blokiran budući da Washington još od kraja 2019. i mandata tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa blokira imenovanje sudaca. Aktualni američki predsjednik Joe Biden nastavio je Trumpovu politiku, ali radi na prijedlogu reformi koje bi u konačnici mogle iznjedriti sustav za rješavanje sporova.

Proizvodnja cjepiva protiv covida

Mandat Okonjo-Iweale poklopio se s valom protekcionizma i nizom trgovinskih prepreka i carina, uključujući američke i carine EU na niz proizvoda iz Kine. WTO je pokleknuo i u pitanju proizvodnje cjepiva protiv covida-19.

Godine 2021. skupina članica na čelu s Indijom i Južnoafričkom Republikom zatražila je da se patentna zaštita cjepiva privremeno suspendira kako bi se omogućila proizvodnja širom svijeta. Kompromisni prijedlog, sastavljen s EU i SAD-om, nije dobio podršku budući da su zemlje poput Britanije i Švicarske zastupale stav da farmaceutska istraživanja trebaju patentnu zaštitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.