Seizmolozi objavili analizu hrpe potresa na Pelješcu

Foto: Seizmološka služba PMF

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a objavila je analizu hrpe potresa koji su potresli Pelješac zadnjih dana. 

"Karta epicentara potresa šireg Stonskog epicentralnog područja u razdoblju od 1600. do kraja 2023. godine prema Katalogu potresa Hrvatske CEC2023 magnitude M ≥ 1.5, gdje se 15. kolovoza 2024. godine dogodilo tridesetak potresa, od kojih su tri bila umjerena, dva magnitude 3.3 i jedan magnitude 3.5 te ostali slabi ili vrlo slabi", piše Seizmološka služba.

Slika 1. Karta epicentara potresa južne Jadranske obale kod Pelješca u razdoblju od 1600. do kraja 2023. godine prema Katalogu potresa Hrvatske CEC2023 magnitude M ≥ 1.5; Potresi koji su se dogodili 15. kolovoza 2024. godine na poluotoku Pelješcu prikazan i su kružićima plave boje prema legendi na Slici 1.

Jučer tridesetak potresa na Pelješcu

"U seizmički najaktivnije područje Hrvatske, koje se proteže južno od Zadra i Šibenika do najjužnijeg dijela Jadranske obale, nalazi se i Ston - slano epicentralno područje

Kod Stona se godine 1850. dogodio potres najvećeg intenziteta u epicentru Imax = VIII-IX EMS.

Krajem prošlog stoljeća, 5. rujna 1996., kod Stona i Slanog dogodio se potres magnitude 6.0, Imax = VIII EMS, koji je posve uništio tri sela i izazvao štete u mnogim dalmatinskim gradovima. Nakon glavnog potresa uslijedilo je na tisuće naknadnih potresa.

Tijekom dana 15. kolovoza 2024. godine zabilježeno je tridesetak potresa, od kojih su tri bila umjerena: dva magnitude M = 3.3 i najjači magnitude 3.5. Ostali su bili slabi ili vrlo slabi potresi magnituda manjih od 2.6", piše Seizmološka služba.

Veliki dubrovački potres

"U najjužnijem djelu Hrvatske obale dogodio se 1667. godine i najjači potres na području Hrvatske od 17. st. do danas, poznat kao Veliki dubrovački potres. Prouzročio je velike štete, uništio je ili oštetio većinu kuća od Dubrovnika do Budve. Dubrovački potres iz 1667. godine je najjači dobro dokumentirani potres u priobalnom dijelu Hrvatske", podsjetili su iz Seizmološke službe.

Najjači potresi po županijama južne Dalmacije

Seizmološka služba djeluje pri Geofizičkom odsjeku PMF-a

Seizmološka služba se brine o prikupljanju i analizi makroseizmičkih i mikroseizmičkih podataka. Na području Hrvatske održava se u stalnom radu mreža digitalnih seizmografa i akcelerografa kojima se prati vibriranje tla uzrokovano potresima u nas i u svijetu. Na temelju zapisa potresa daju se obavijesti građanstvu i raznim službama te ekspertize za graditelje, osiguravateljske kuće i sl.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.