Sin osumnjičenog za pokušaj atentata na Trumpa: On je pun ljubavi, pošten, marljiv

Foto: Facebook, X

OBJAVLJENO je ime osumnjičenog za pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Radi se o 58-godišnjem Ryanu Wesleyju Routhu s Havaja. Napadač je uhićen, a kako je priopćio FBI, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je na sigurnom nakon pokušaja atentata pokraj njegova terena za golf u West Palm Beachu na Floridi.

Washington Post je objavio da je Trump igrao golf na terenu kad se incident dogodio. 

Najstariji sin osumnjičenog Oran dao je izjavu za CNN. Svog oca opisao je kao "punog ljubavi te poštenog i marljivog čovjeka". "Ne znam što se dogodilo na Floridi i nadam se da su stvari samo pretjerane jer iz onoga što sam čuo, to ne zvuči kao čovjek kojeg znam; da bi učinio nešto ludo, a kamoli nasilno", naveo je Oran.

Podsjetimo, ovo je drugi pokušaj atentata na Trumpa u 64 dana. Bivši američki predsjednik ozlijeđen je u pokušaju atentata u Pennsylvaniji 13. srpnja.

Tko je Ryan Wesley Routh

BBC Verify pronašao je profile na društvenim mrežama koji odgovaraju tom imenu. Oni pokazuju da je Routh pozvao strane borce da odu u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu također postoje propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom "biološkom ratovanju" i spominjanje covida-19 kao "napada".

Routh, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je New York Timesu 2023. da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije 2022. kako bi pronašao vojne regrute među afganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana. "Vjerojatno možemo kupiti neke putovnice preko Pakistana budući da je to tako korumpirana zemlja", rekao je.

Routh je također rekao za Times da je imao sastanak u Washingtonu s američkom Komisijom za sigurnost i suradnju u Europi kako bi pomogao osigurati veću potporu Ukrajini.

Čini se da je bio uključen u regrutaciju još ovog ljeta, a u srpnju je napisao na Facebooku: "Vojnici, molim vas, nemojte me zvati. Još uvijek pokušavamo pridobiti Ukrajinu da prihvati afganistanske vojnike i nadamo se da ćemo dobiti neke odgovore u narednom periodu... Molim vas za strpljenje."

Routh je u lipnju 2022. razgovarao i s rumunjskom podružnicom Newsweeka, također o naporima da regrutira dobrovoljce u Međunarodnu legiju obrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga. "Za mene je mnogo svjetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-bijeli", rekao je tada Routh. "Ovo je priča o dobru protiv zla."

Na društvenim mrežama kritizirao Trumpa

Kako piše CNN, na društvenim mrežama često je komentirao politiku i aktualna događanja, povremeno kritizirajući Trumpa.

U objavi na X-u u travnju napisao je da bi se Bidenova kampanja trebala "zvati nešto poput KADAF-a. Držite Ameriku demokratskom i slobodnom. Trumpovi bi trebali biti MASA … učinite Amerikance opet robovima. DEMOKRACIJA je na glasačkom listiću i ne možemo izgubiti".

U lipnju 2020. Routh je rekao da je glasao za Trumpa 2016., ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku: "Ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Trump biti drugačiji i bolji od ostalih kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da postaje sve gori i propada", napisao je. "Bit će mi drago kad odeš", dodao je.

Ima kriminalni dosje

Rana izvješća sugeriraju da je Routh imao kriminalni dosje. Prema izvorima CBS-a, Routh je optužen i osuđen za brojna kaznena djela u okrugu Guilford u Sjevernoj Karolini između 2002. i 2010. godine.

Kaznena djela uključuju nošenje skrivenog oružja, opiranje uhićenju, vožnju s oduzetom dozvolom, krađe te izazivanje nesreće i bijeg s mjesta nesreće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.