Sindikat hrvatskih učitelja odbio novu ponudu vlade za povećanje plaće

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

VELIKO vijeće Sindikata hrvatskih učitelja jednoglasno je odbilo novu ponudu vlade Republike Hrvatske od dana 18. listopada 2022. godine. Nova je ponuda vlade RH neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice, kratko su priopćili iz Sindikata hrvatskih učitelja.

"Povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i narednoj godini. Stoga je nova ponuda Vlade odbijena već na Velikom vijeću Sindikata hrvatskih učitelja", poručili su.

Što im je nudila vlada?

Podsjetimo, vlada je prvo sindikatima ponudila povećanja osnovice za plaće za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine, no to su sindikati odbili. Na drugom sastanku dobili su novu ponudu.

"Vlada je značajno korigirala svoju ponudu. S obzirom na to da je prošla vladina ponuda koju su sindikati izjašnjavanjem odbili bila 4 posto ove godine, a onda još dodatno povećanje u travnju 2023., mi smo tu ponudu korigirali na način da smo ovo dodatno povećanje od 2 posto pomaknuli unazad s 1. siječnja 2023. Četiri posto je povećana osnovica plaće u državnim i javnim službama s 1. svibnja, nudimo dodatno povećanje od 4 posto s prvim listopada i dodatno još 2 posto od Nove godine. Ukupno 10.32 posto povećanje osnovice u manje od devet mjeseci, to je iskorak koji nijedna dosadašnja vlada nije napravila i odgovor je vlade na stanje u gospodarstvu i na inflatorne pritiske.

Uz ovu izmjenu, u odnosu na prije dva tjedna ponudili smo i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1500 na 1750 kuna, jednako tako povećanje i regresa i božićnice za 2023. za dodatnih 250 kuna", kazao je ministar Piletić pozivajući liječnike, učitelje i ostale da prihvate ponudu.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice za 8 posto od 1. listopada te za još 5 posto od 1. siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.