Sindikat odbio ponudu vlade o osnovici: Vlada treba preispitati svoja stajališta

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

VELIKO vijeće Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jednoglasno je odbilo ponudu vlade o povećanju osnovice za šest posto od listopada 2022., dodatnom povećanju osnovice od dva posto u travnju 2023. te predloženim povećanjima materijalnih prava.

“Ponuda vlade ne odgovora trenutnim ekonomskim okolnostima. Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana. Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do mjeseca rujna, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini.

"Relevantan rast plaće je ekonomski i društveni imperativ"

Plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10.4 posto, a vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1.3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi.

Relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski je i društveni imperativ ove zemlje te nužnost ako vlada želi poboljšati i očuvati javne usluge kao jedan od načina da se smanji ili zaustavi iseljavanje iz naše zemlje.

Pozivaju vladu na preispitivanje stajališta

Neodrživo je da javni službenici dvije godine zaredom nose natproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru. Umanjenjem vrijednosti njihovog rada financiraju državu i društvo.

Stoga Veliko vijeće Sindikata poziva vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena”, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik Velikog vijeća Predrag Marković, glavni tajnik Vilim Ribić i pomoćnik glavnog tajnika Matija Kroflin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.