Šire se snimke jezivog ruskog "ljudskog safarija". Dronovima love civile

Screenshot: Telegram

Mali dronovi donijeli su novu razinu preciznosti u ratovanje. Za razliku od drugih oružanih sustava, oni pružaju pogled na metu izbliza prije napada, dajući operateru priliku da potvrdi da se radi o validnoj meti.

Ta mogućnost otkazivanja napada u posljednjoj sekundi je, primjerice, u Afganistanu značila da je dron tipa SwitchBlade 300 odobren za korištenje u situacijama kada pravila borbe ne dopuštaju rakete ili topništvo. Ta je tehnologija trebala omogućiti novu eru ratovanja, gdje se civilne žrtve u potpunosti mogu izbjeći, a pogađaju se samo vojni ciljevi. Sve to, doduše, ne vrijedi u slučajevima gdje borbenim dronovima upravljaju oni kojima je cilj pobiti civile.

Snimaju ubijanje civila pa ponosno objavljuju snimke i slave ih

Naime, u Hersonskoj oblasti u Ukrajini ruske snage koriste dronove za namjerna ubojstva civila, a zatim ponosno objavljuju snimke na društvenim mrežama. Kako javlja Forbes, takvi napadi na ljude na autobusnim stanicama, putnike, čak i djecu koja se igraju u parkovima, dijele se i slave.

Ovu terorističku prijetnju Ukrajinci nazivaju "ljudski safari", objavio je Kyiv Independent. Snimke su itekako uznemirujuće, a na vlastitu odgovornost ih možete pogledati ovdje.

Lučki grad Herson nalazi se na prvoj crti od početka totalne ruske invazije. Rusi su ga okupirali odmah na početku invazije, a ukrajinske snage su ga oslobodile u studenom 2022., otjeravši Ruse natrag na drugu stranu rijeke Dnjepar. Sada je rijeka sve što dijeli grad od ruskog bombardiranja.

Prije bi to značilo samo nasumičnu topničku i raketnu vatru, ali u 21. stoljeću dronovi su postali glavno oružje. Prema Kyiv Postu, polovicu žrtava u Hersonu u srpnju i kolovozu uzrokovale su bespilotne letjelice s do stotinu napada dnevno.

Rusi su koristili niz dronova - od kvadrikoptera koji bacaju bombe preko izviđačkih dronova koji su zujali tražeći mete pa sve do tzv. dronova kamikaza, koji se zalijeću u mete i eksplodiraju. No sada su najčešći dronovi s granatama koje bace na metu i vrate se u bazu po novo oružje.

Majka se vozila kući biciklom kad ju je vidio ruski dron

U tipičnom slučaju koji je zabilježio Kyiv Independent, majka dvoje djece Anastazija vozila se kući biciklom kada ju je primijetio ruski dron. Anastazija je imala dva prethodna susreta s dronovima, jednom kada je pobjegla pješice ("Nikad nisam tako brzo trčala.") i jednom kada je napadnut autobus u kojem je bila.

Privatni automobili sada su rijetki u Hersonu, a autobusi su očite mete pa tako čak biciklisti postaju mete ruskih napada. Dok je Anastazija skretala desno pa lijevo, pedalirajući što je brže mogla, shvatila je da je dron prati.

Dron je ispustio granatu koja je okrznula njeno tijelo prije nego što joj je eksplodirala pred nogama. Anastazija je preživjela eksploziju, ali zbog šrapnela više ne može hodati. Ranjavanje, a ne ubijanje tipično je za male bombe koje ispuštaju dronovi.

Slike napada objavljene su na ruskom Telegram kanalu s emotikonom lica koji namiguje i komentarom: "Ukrajinske oružane snage voze bicikle… ovaj je jak 300 (op. a. ruska šifra za ozlijeđenog vojnika). Evakuacija nije dopuštena", navodi se u objavi.

Kako se Rusi pravdaju?

Kyiv Post prikupio je primjere ruskih napada dronovima na škole, civilne automobile, javne autobuse i kola hitne pomoći u Hersonu. Rusi pravdaju ove napade na društvenim mrežama tezom da je sve u Hersonu legitimna meta.

Također napominju da, osim što gađaju pojedince, ruski dronovi koriste smjesu sličnu napalmu kako bi zapalili požare koji su spalili cijele četvrti. Treća metoda napada je tzv. miniranje. Male bespilotne letjelice raspršuju ozloglašene sovjetske mine PFM-1, tzv. Leptir, koje su široke samo nekoliko centimetara, ali su dovoljno snažne da unište gumu - ili raznesu nogu.

Cilj "ljudskog safarija" je jasan

Populacija Hersona pala je s oko 360.000 na oko 80.000. Ovo je cilj ljudskog safarija: širiti teror i natjerati ljude da pobjegnu, tako da Herson postane dio "sive zone" u koju se ruske snage mogu infiltrirati, a da ne budu primijećene.

Elektroničko ometanje pruža određenu zaštitu od dronova, a gradske su vlasti dodijelile novac u protuvrijednosti oko 200.000 američkih dolara za hitne mjere protiv dronova. Međutim to je daleko ispod potrebnog iznosa jer tipični ometači koji koštaju tisuće dolara u najboljem slučaju štite samo područje promjera nekoliko stotina metara.

Dugoročno, radi se o očitim ratnim zločinima koji se moraju istražiti. Ženevske konvencije izričito zabranjuju namjerne napade na civile; u ovom slučaju počinitelji su na internetu objavili dokaze o svojim zločinima, što trebalo olakšati ulaženje u trag.

Kratkoročno gledano, stanovnici Hersona trebaju bolju zaštitu. Kao i s ostatkom ukrajinske protuzračne obrane, međunarodna pomoć do sada nije pružila odgovarajuću pomoć. Lociranje i napad na ruske timove bespilotnih letjelica vjerojatno će biti prioritet za ukrajinske snage, ali ovo je samo jedno bojište među mnogima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.