Školski sat 60 minuta?

UBUDUĆE bi školski sat mogao umjesto sadašnjih 45 trajati 60 minuta, kao što je praksa u Europi. Kako bi se učenici znali lijepo ponašati, kroz razne nastavne sadržaje učit će o bontonu, najavio je na ministar školstva Dragan Primorac.

Primorac je na svojoj prvoj konferenciji za novinare najavio da će se za vrijeme njegova mandata u školama strani jezici učiti stvarno, a ne samo deklerativno.

Primorac je predstavio svoje najbliže suradnike državne tajnike Nevia Šetića, Želimira Janjića i Slobodana Uzelca, rekavši da je počašćen što ima takve suradnike.

Nevio Šetić, državni je tajnik za predškolski odgoj i osnovno školstvo, Želimir Janjić na dužnosti je državnoga tajnika za srednje školstvo, a Slobodan Uzelac državni tajnik za znanost.

Kako je najavio Primorac, do sjednice Vlade u četvrtak trebao bi se znati tko će biti i četvrti državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, koji se skrbiti o visokom školstvu.

Za Nevia Šetića, bitno je pitanje kako osuvremeniti hrvatsko školstvo, koje je opterećeno poteškoćama među kojima je i trosmjenski rad škola, pa će zato u središtu njegove pozornosti, kako je rekao, biti učitelji i nastavnici bez kojih nije moguće polučiti uspjeh. Osim toga, usredotočit će se i na katalog znanja te školske programe kako bi se povećala konkurentnost znanja koje se stječe u hrvatskim školama.

Želim Janjić smatra da hrvatskom školskom sustavu ne trebaju veliki reformski zaokreti jer se njegova kvaliteta može podići i promjenom zastarjelih programa.

Po njegovim riječima, uvođenje državne mature jedno je od najvažnijih pitanja u kojemu su ponovno nastavnici u središtu pozornosti.

I dok Nevio Šetić upozorava da je uvođenje državne mature jedan od procesa o kojemu stručna javnost još nije izrekla svoj sud, ministar Primorac ističe da je to proces koji od svih čimbenika traži puno mudrosti.

Državnoga tajnika za znanost Slobodana Uzelca veseli, kako je rekao, realno utemeljen optimizam ministra Primorca, jer osim činjenice da je pred Ministarstvom puno posla postoji i spremnost da se taj posao radi na najbolji mogući način.

Ipak, dodao je, iskustvo ga upozorava na potrebu određenoga opreza u obećanjima. Uzelac je spomenuo da zbog korektnoga izvješćivanja javnosti želi reći da je na mjesto državnoga tajnika imenovan kao nestranački kandidat, a na prijedlog Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Po njegovim riječima, tu je dužnost prihvatio zato što ne misli da postoji neka hrvatska ili srpska znanost, nego samo znanost kao ljudska djelatnost koja ne poznaje granice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.