Stanovi na Braču i u Bjelovaru, Porsche... Utajivačima poreza blokirana imovina

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

Zagrebački Županijski sud je na prijedlog Uskoka blokirao imovinu vrijednu gotovo 400 tisuća eura od dvoje okrivljenih i dvije tvrtke koje su osumnjičene u prošloga tjedna pokrenutoj istrazi zbog utaje poreza i pranja novca.

Uskok je u ponedjeljak izvijestio da je, istovremeno s rješenjem o provođenju istrage od 28. lipnja, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje tzv. privremenih mjera osiguranja imovinske koristi.

Stan u Bjelovaru, Porsche...

Tako žele, kako navode, onemogućiti da okrivljenici otuđe ili opterete imovinu za koju se sumnja da je stečena počinjenjem kaznenih djela, a radi njenog naknadnog oduzimanja.

Sud je prihvatio prijedloge Uskoka te je odredio privremene mjere osiguranja imovinske koristi, priopćilo je tužiteljstvo.

Tako je u odnosu na četvrtookrivljenu i dvije osobe koje su s njom povezane određena zabrana otuđenja i opterećenja pašnjaka na Pagu i kuće u Bjelovaru.

U odnosu na petookrivljenog određena je zabrana otuđenja i opterećenja stana u Bjelovaru i automobila marke Porsche.

Stan na Braču, dva poslovna prostora u Bjelovaru

Također, osmookrivljenoj tvrtki određena je zabrana otuđenja i opterećenja stana u Supetru na Braču, dok je za 10-okrivljenu tvrtku zabranjeno otuđenje i opterećenje dva poslovna prostora u Bjelovaru.

U Uskoku kažu da se određivanjem ovih privremenih mjera ostvaruje jedno od temeljnih načela kaznenog prava da nitko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom.

Uskok je prošloga tjedna izvijestio da je, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv šestero hrvatskih i jednog srbijanskog državljanina te tri tvrtke zbog udruživanja radi utaje poreza i pranja novca, među ostalim i transakcijama na račune u inozemstvu te kupovinom kriptovaluta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.