Nije zaje*ancija. Plenković je otvorio spomen-ploču zakonu koji je donio

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sabor je prije pola godine izglasao Zakon o hrvatskom jeziku. Njime se prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o njemu.

U povodu njegova donošenja, u dvorištu Matice hrvatske u Zagrebu postavljena je spomen-ploča koju je otkrio 92-godišnji Mirjan Damaška, javlja HRT. Damaška je akademik i pravnik, stručnjak za komparativno i međunarodno kazneno pravo te redoviti profesor na Sveučilištu Yale. 

Na otvaranju je bio i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar obrazovanja Radovan Fuchs. 

Plenković: To je jedan od najvažnijih zakona u proteklom sazivu sabora

 

"Postavljanjem ove spomen-ploče želimo zahvaliti generacijama domoljuba, jezikoslovaca, književnika i intelektualaca kojima je hrvatski jezik bio na srcu, a ideja o hrvatskoj jezičnoj samosvijesti - sastavnicom osmišljavanja kulturnog i nacionalnog identiteta", rekao je Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.

"Matica hrvatska i intelektualci okupljeni u okviru nje uvijek će znati da su bili ti koji su pokrenuli ovu veliku inicijativu i bez ikakvih dilema - donošenja jednog od najvažnijih zakona u proteklom sazivu sabora", nadovezao se premijer Andrej Plenković, piše HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.