Slikao se selfie stupom HDZ-ovog izumitelja i mobitelom. Pogledajte razliku

Foto: Facebook

POSLJEDNJIH dana dosta se priča o HDZ-ovom izumitelju Luki Vukoviću i njegovom selfie stupu koji je postavljen na više mjesta u okolici Splita, a bit će postavljeni i u samom Splitu.

>> Reakcija na članke o selfie stupovima

Vuković je, pisali smo o tome, dobio pozamašna proračunska sredstva za svoj izum. Radi se o selfie stupu - uređaju koji vas, nakon što skinete aplikaciju, fotografira. I to je više manje to.

>> HDZ-ov izumitelj nosio župana na ramenima pa dobio hrpu naše love za selfie stup

Ono što je mnogima sporno je činjenica da je Vuković inače i predsjednik mladeži solinskog HDZ-a, a u dobrim odnosima je i sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom. Štoviše, Vuković je Bobana, slaveći njegovu izbornu pobjedu, nosio na ramenima.

>> HDZ-ov izumitelj žali što mu članska iskaznica nije donijela više selfie stupova

No na stranu pozamašna sredstva koja je dobio, mnogo je onih koji naprosto misle da je riječ o bezveznom i nekvalitetnom te skupom uređaju koji ne pridonosi turističkoj ponudi, a što mu je, kako je rečeno, svrha.

Tako je Bojan Ivošević, koji kaže da ga predstavimo kao građanina i aktivista, posjetio jedan selfie stup u Saloni te je putem Facebooka opisao kako isti funkcionira.

Nema otključan Wi-Fi

Tako stup, tvrdi Ivošević, nema otključan Wi-Fi što je onda problem za brojne turiste koji ne dolaze iz zemalja EU-a. Jednostavno, za koristiti usluge ovog stupa potreban je internet, a mnogim turistima internet je skup ili nedostupan. A Wi-Fi na stupu je zaključan. Nadalje, Ivošević zaključuje da je uz jednak trud, ako ne i manji, koristeći jednostavne opcije koje ima manje-više svaki mobitel, uspio uslikati samoga sebe i to tako da je slika ispala višestruko bolje od one koju je uslikao stup HDZ-ovog izumitelja.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"[SLIKA SAM SE]

U inat mrziteljima Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice otišao sam u Manastirine u Solinu i isprobao Look@ fotostup.

Pravio sam se turist jer prvenstveno je napravljen kao dodatak turističkoj ponudi.

Kao svaki turist u roamingu imao sam isključen mobilni internet da me ne bi kući dočekao veliki račun i palim Wi-Fi. Na moju žalost ne postoji otključana mreža preko koje bi uspio skinuti aplikaciju koja ima nemalih 63,05MB.

Srećom domaći sam i imam dosta velik paket za mobilni internet pa ću tako skinuti.

Skinuo sam aplikaciju i sad ide registracija koja je jednostavna i prolazi glatko.

Idući korak je prijava u kojoj on očitava putem WiFia kraj kojeg ste stupa. Znači ponovo palim WiFi, ali samo za svrhe prepoznavanja kraj kojeg sam stupa, sama veza je i dalje moj mobilni internet.

Otvara se slika kamere staneš gdje želiš i klikneš oznaku za slikavanje. Od tog trenutka imate 5 sekundi za spremiti mobitel i namjestiti se. Stup okine četiri slike (nema nikakve naznake kad slikaje, niti kad je prestao). Zatim vam otvori galeriju u kojoj su vaše slike te možete izabrat jednu koju dalje uređujete. Možete birati sliku za objavu ili razglednicu. Taj dio je poprilično ok riješen. Ja sam odabrao sliku za objavu bez dodataka i na kraju imate opciju izvoza slike putem Facebooka, Instagrama, Whatsapp i sl.

Sve to potrošilo mi je koju minuticu.

Iza toga sam naslonio mobitel na kamen do stupa i učvrstio ga novčanikom, postavio timer na 10 sekundi i slikao sliku iz skoro identične pozicije s identične udaljenosti. Razlika je ogromna. I u kvaliteti slike i u činjenici da sam imao zvučne signale za odbrojavanje 10 sekundi. Kao i zvučni signal kad je slika slikana. Sve skupa mi je potrošilo cca minutu

"Ukratko: neupotrebljiv i s lošom slikom"

Da me pitate i bez financijske razlike za proračun koju sliku bi radije imao za uspomenu bez razmišljanja bi rekao onu slikanu mobitelom, kad dodate još i financijski aspekt samo lud čovjek bi radije imao Look@

Ukratko turistima neupotrebljiv, kvaliteta slike loša, ne uklapa se u prostor antičkih ruševina, a slika je mnogo lošija nego ona s mobitelom...

Jedino inovativno je način na koji je jedan HDZovac zgrnia naše pare...", piše Ivošević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.