Slovački premijer: Ukrajina neće u NATO dok sam ja tu

Foto: Profimedia

Slovački premijer Robert Fico obećao je danas da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO sve dok je on na čelu vlade Slovačke. Podsjetimo, čelništvo NATO-a želi da se Ukrajina pridruži tom obrambenom savezu nakon što rat s Rusijom završi kako bi se odvratila daljnja agresija Moskve, ali Ficova izjava stavlja naglasak na političke poteškoće koje će se vjerojatno pojaviti u ostvarivanju tog cilja.

"Sve dok sam na čelu slovačke vlade, naređivat ću zastupnicima koji su pod mojom kontrolom kao predsjednika (vladajuće stranke Smer, op.a.) da nikada ne pristanu na ulazak Ukrajine u NATO", rekao je za slovačke medije.

Novi šef NATO-a: Ukrajina je bliža nego ikad prije

Ficov stav se dramatično razlikuje od stajališta Marka Ruttea, novog glavnog tajnika NATO-a, koji je u četvrtak rekao da je "Ukrajina bliža NATO-u nego ikad prije i nastavit će tim putem sve dok ne postane članica saveza."

Prema temeljnom ugovoru NATO-a iz 1949. godine, odluke o proširenju donose se "jednoglasnim dogovorom", što znači da bi Ficovo protivljenje Ukrajini da se pridruži savezu doista moglo blokirati njezino članstvo barem do kraja sadašnjeg mandata slovačkog čelnika na vlasti 2027. godine. Ostale članice NATO-a prijateljski raspoložene prema Rusiji također bi mogle pokušati osujetiti želju Ukrajine da se priključi savezu.

Slična situacija dogodila se nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022., kada su Švedska i Finska podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, ali su ih Turska i Mađarska blokirale godinu i 10 mjeseci. Dok se Turska protivila aktivnostima kurdskih aktivista u Švedskoj i ograničenjima zapadnog izvoza oružja u Ankaru, razlozi otpora Mađarske nikada nisu eksplicitno navedeni. Dvije zemlje konačno su ušle u NATO 4. travnja ove godine.

Obećao da će se zalagati za obnovu odnosa s Rusijom

Otkako je prošle jeseni pobijedio na izborima, Fico je preokrenuo politiku prethodne vlade o pružanju materijalne potpore Ukrajini u njezinom ratu s agresorskom silom i umjesto toga obećao da njegova vlada neće poslati "nijedan metak" Ukrajini.

Fico je prošlog četvrtka obećao da će "učiniti sve što je moguće za obnovu gospodarskih odnosa s Rusijom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.