Slovenska vlada se raspada: LDS zaprijetio Pahoru izlaskom iz koalicije

PREDSJEDNICA LDS-a, Katarina Kresal izjavila je da će izaći iz vladajuće koalicije ako do ponedjeljka slovenski premijer Borut Pahor ne ispuni njihove zahtjeve. Kao glavni uvjet za ostanak u vladi Liberalni demokrati zahtijevaju da premijer Pahor javno objavi sadržaj razgovora koji je imao s ministrom pravosuđa Alešom Zalarom, članom LDS-a, te glavom državnom odvjetnicom Barbarom Brezigar, pišu slovenski mediji. Ministar i državna odvjetnica već su nekoliko mjeseci u javnom sukobu u kojemu se međusobno optužuju za pritiske i kršenje zakona.

Zalar je tako zahtijevao smjenjivanje državne odvjetnice, ali Pahor je prošlog tjedna nakon sjednice vlade izjavio da ga ministar pravosuđa nije uvjerio kako je ta smjena potrebna, te po ocjenama LDS-a diskreditirao ministra u svojoj vladi. Liberalni demokrati također zahtijevaju da se nastavi postupak utvrđivanja odgovornosti za kršenje zakona i ustavnosti na državnom odvjetništvu, što ministar pravosuđa Aleš Zalar pripisuje glavnoj državnoj odvjetnici i zahtijeva njen odlazak s tog mjesta.

U LDS-u očekuju da premijer omogući "normalne uvjete za rad u vladi i otvoren odnos". Također očekuju da "vlada radi po jasnim zakonitim temeljima, da su svi jednaki pred zakonom bez obzira na ulogu pojedinca u nekoj političkoj stranci". "Ako to premijer nije u stanju ispuniti, svi u LDS-u su izgubili povjerenje u njega", zaključila je Kresal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.