Snimke silovanja Francuskinje bit će javno prikazane na suđenju

Foto: EPA

Francuski sud je na slučaju suđenja desecima muškaraca optuženih za silovanje Gisèle Pelicot, čiji ju je sada već bivši suprug opetovano drogirao kako bi je on i drugi mogli napastovati, odlučio dopustiti javnosti uvid u snimke silovanja.

Simbol borbe protiv seksualnog nasilja

Kako javlja AP, odluka suca Rogera Arate u Avignonu u južnoj Francuskoj da novinarima i javnosti koji prisustvuju suđenju dopusti uvid u snimke predstavlja zapanjujući preokret u slučaju koji je potresao Francusku.

Pelicot je sama inzistirala da se videosnimke koje je snimio njezin bivši suprug prilože kao dokaz na suđenju. "To je jedinstven slučaj: nemamo samo jedan prikaz silovanja. Imamo desetke, stotine videosnimaka silovanja", rekao je odvjetnik Stéphane Babonneau. Gisèle Pelicot smatra da je ovakav potez neophodan, kako nitko nakon ovoga ne bi mogao reći da to nije bilo silovanje.

Pelicot (71) je postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja i nasilja nad ženama u Francuskoj. Inzistirala je također na tome da suđenje bude javno, protivno prijedlogu suda da se ono odvija iza zatvorenih vrata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.