Sobe, apartmani ili kurve: "Maestro" Matanović nije znao kud bi s tolikim novcem "za kave"

SNIMKA koja je na jučerašnjem ročištu u slučaju "Maestro" prikazana na Županijskom sudu u Zagrebu pokazuje potpredsjednika Fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića koji u džep sakoa pohranjuje podeblju žutu kuvertu sa 50 tisuća eura mita, koje mu je podvalio Uskokov pouzdanik Joško Kuzmanić.

Dok Matanović pohranjuje mito, Kuzmanić ga pita hoće li pogledati sve i prekontrolirati, a "maestro" mu odgovara: "Pa mislim, ovo je ono, kao iz filmova". Uskokov pouzdanik mu na to odgovara: "Sve je onako kako smo dogovorili". Tema o kojoj je dvojac u kafiću razgovarao, bila je kupnja zemljišta u Poreču. "Ovo mi je za kavu", rekao je Matanović, a Kuzmanić mu na to odgovara kako je riječ o "dugoročnoj suradnji".

S vremenom je Matanović očito postao svjestan da ga se nadzire te je na snimci vidljivo nervozan, ali unutarnji nemir nije smirio pohlepu pa je ipak pokupio kuvertu s novcem, a sve je dokumentirano skrivenom kamerom. Matanović je Kuzmanića upozorio i kako ih se prisluškuje te mu je dao upute da preko telefona ne spominje imena već da govori u šiframa - "samo generalno".

"Ti si privatnik, j... se tebi", kaže Matanović, na što mu Kuzmanić odgovara: "Nisam ja privatnik, ja sam odgovorna osoba". "Ne trebaju ni sve tvoje stvari svi znati. Pozna i tebe netko. Nemoj moje ime i prezime nikome govoriti. Eto, ti reci `onaj naš kolega iz Zagreba` i tako dalje. Nemoj mi ime i prezime spominjat. Jesi čuo?", napomenuo je Matanović, na što mu je Kuzmanić potvrdno odgovorio.

Dan kad je mito postalo "provizija"

Osim te snimke na suđenju je prezentiran i dio tajnih snimki telefonskih razgovora i susreta Kuzmanića i Matanovića, prilikom kojih razgovaraju o tome kako će potpredsjednik Fonda primiti "naknadu" koju želi u obliku "deviza i u naturi". Dogovaraju se i o proviziji u dogovorenim,  ali i nekim budućim poslovima.

Prema tvrdnjama Uskoka, "žutom omotnicom" Matanović je bio "podmazan" kako bi pogodovao ruskim investitorima u kupnji zemljišta nekadašnje ciglane u Ninu, a Kuzmanić je u svom svjedočenju kazao kako je potpredsjednik Fonda trebao primiti i 150 tisuća eura kao garanciju da će po završetku prodaje dobiti milijuna i pol eura. Snimka na kojoj je vidljivo kako Matanović traži milijun i pol eura "zbog tehničkih problema" na jučerašnjem ročištu nije prikazana, ali će u ponedjeljak prisutni u sudnici nastaviti gledati snimke kojima se dokazuje korumpiranost članova Fonda.

Na sastanku kojemu je prisustvovao i drugi Uskokov pouzdanik Mihael Mošnogorski (koji je u sudskom spisu naveden kao Mikhael Moshnogorsky, op. a.), Matanović je Kuzmaniću rekao kako je "u cijelom svijetu provizija redovan i posve legalan institut".

Matanović je na sastanku rekao kako bi Rusi prilikom davanja ponuda za hotele trebali dati "nešto sitno i ovdje", a Kuzmanić je rekao kako rade "istu stvar kao i za projekt Nin". No, "maestro" se nije činio zadovoljnim: "Mislim, to je, to je minimum. To su silni milijuni. Ako se ovdje radi o 200 milijuna kuna, pa što je to 50.000 eura. To je ništa. Razumiješ? Kad bi bilo isto kao i prošli put".

"Sobe, apartmani ili kurve"

Na jednoj od inkriminirajućih snimki zabilježen je i dogovor isplate ostatka "provizije" za sređivanje građevinske dokumentacije za naselje luksuznih apartmana na terenu bivše ciglane u Ninu, na mjestu gdje nema detaljnog urbanističkog plana. U slučaju da se ishode sve potrebne dozvole i da projekt bude uspješno realiziran, Matanović je, uz već primljenih 100 tisuća eura mita, zatražio dodatnih 1,5 milijuna eura "provizije".

Matanović je stoga objasnio svoje planove o otvaranju računa u inozemnim bankama, najbolje u nekoj austrijskoj. Međutim, mučilo ga je što nije znao kako će toliki novac unijeti u Hrvatsku: "Građanin Hrvatske u zemlju može unijeti najviše, čini mi se, 6.000 eura, za osobne potrebe. Sad treba vidjeti, jer meni će taj novac ovdje puno trebati. Sve ću ovdje raditi - plaćati sobe, apartmane ili kurve. Kad mi zatreba, ne znam kako prenijeti 200, 300 tisuća", pita se Matanović.

I.M.
Foto: Screenshot/Pixsell

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.