Sovjeti su izgradili najvišu konstrukciju na svijetu. Srušila se tijekom Hladnog rata

Foto: Wikipedia

Hladni rat natjerao je Sovjete i SAD da se natječu u istraživanju svemira, nuklearnoj tehnologiji, inovacijama i u baš svemu drugome. Tako su Sovjeti krajem 60-ih odlučili izgraditi najvišu konstrukciju na svijetu. Radio jarbol u Varšavi dovršen je 1974. godine te je bio visok 650 metara. Titulu najviše građevine zadržao je do 8. kolovoza 1991. godine, kada se srušio tijekom zamjene kablova.

Radi se o radioodašiljaču čiji se signal mogao primiti diljem cijeloga svijeta, a čak su ga koristili i istraživači na Antarktici. Odašiljač priključen na jarbol imao je snagu dva megavata. Zahtijevao je konstantnu pažnju radi svoje glomaznosti, a nalazio se stotinjak kilometara zapadno od Varšave. 

Srušeni radio jarbol iduće zime, 1992.

Gradnja je trajala punih pet godina, a nakon što je završena zauzela je titulu najviše građevine na svijetu. Do 2020-ih izgrađene su samo dvije strukture više od radio jarbola u Poljskoj - Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Merdeka 118 u Maleziji. Nakon 1991. godine titulu najviše građevine na svijetu zauzeo je radio jarbol kod grada Farga u Sjevernoj Dakoti. 

Jarbol se srušio u četiri sata popodne uslijed tehničkog pregleda tijekom kojeg su trebali biti zamijenjeni kablovi. Zapuhao je jak vjetar koji je prvotno savio jarbol, a zatim se srušio. Rekonstrukcija je bila vrlo skupa i od nje se vrlo brzo odustalo. Direktor tehničke zaštite osuđen je na zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, a onda je pomilovan nakon šest mjeseci.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.