Split želi postaviti spomen-ploču ubijenom Makedoncu. HDZ: Skinut ćemo je

Screenshot/montaža: Index/HRT/ST

Predsjednik splitskog HDZ-a i kandidat te stranke za gradonačelnika Splita Tomislav Šuta usprotivio se danas postavljanju spomen-ploče ročniku JNA, Makedoncu Sašku Gešovskom, koji je poginuo u svibnju 1991. na prosvjedu pred Banovinom i poručio da će ploču, postavi li ju Puljak, skinuti već idućeg ljeta.

"Spomen-pločama koje evociraju i tragične uspomene krvave agresije JNA na Hrvatsku nije mjesto u mom Splitu. Bespotrebno stvaranje podjela preko leđa ročnika JNA koji je nesretno stradao u spletu nerazjašnjenih okolnosti dokazuje da je ova gradska vlast u potpunosti izgubila kompas", priopćio je Šuta.

"Skinut ćemo je idućeg ljeta"

Najavio je kako će "postavi li Puljak takvu ploču, istu skinuti već idućeg ljeta". "Jedina spomen-ploča za koju u ovom kontekstu ima mjesta na Banovini ploča je velikog prosvjeda Splićana protiv vojske čiji je razarač Split tek nekoliko mjeseci nakon gađao Split. I to na latinici, službenom pismu u Hrvatskoj", istaknuo je Šuta.

Time se referirao na ​odluku gradske Komisije za imena ulica, trgova i spomenika​ da se poginulom ročniku JNA Sašku Gešovskom na zgradi Banovine postavi spomen-ploča.

Postavljanju ploče, koja bi trebala biti na latinici i ćirilici, nije se usprotivio samo Šuta. Proteklih dana to su učinili Domovinski pokret, koji tvrdi da se radi o "manipulaciji povijesnim činjenicama", koordinacije Udruga branitelja, potom predsjednik splitskog SDP- a Davor Matijević, koji je rekao da taj čin "produbljuje rane i stvara podjele", ali i pripadnici navijačke skupine Torcida. Neki od protivnika postavljanja spomen-ploče najavljuju njeno skidanje.

Hoće li ploča biti postavljena, odlučit će se na sjednici Gradskog vijeća grada Splita, u kojemu vladajući Centar gradonačelnika Ivice Puljka ima većinu.

Saško Gešovski je 6. svibnja 1991. godine bio 19-godišnji ročnik JNA, a poginuo je za vrijeme velikog prosvjeda protiv agresije JNA pred zgradom Banovine, koja je tada bila sjedište Vojno-pomorske oblasti JNA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.