"Sprdali" se s Muhamedom: Molotovljevim koktelom uništena redakcija francuskog satiričnog lista

NEPOZNATI počinitelji jutros su Molotovljevim koktelom uništili redakciju francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo. Nasreću, nitko nije ozlijeđen.

Iako službenog policijskog očitovanja još nema, prilično je jasno da je napad motiviran jučerašnjim izdanjem časopisa u kojem je muslimanski prorok Muhamed imenovan izvršnim urednikom za sljedeći broj, a na naslovnici je prikazana njegova karikatura.

Današnje izdanje lista nazvano je Charia Hebdo, a urednici tvrde kako su se bezazleno željeli poigrati s riječi šerijat. Na naslovnici je karikatura Muhameda koji govori: "Tisuću udaraca bičem ako ne umireš od smijeha!". U novom broju još je niz Muhamedovih karikatura, iako islam striktno zabranjuje ikakvu vrstu oskvrnuća lika proroka Muhameda.

Urednici lista za AFP su kazali kako njihove opaske nisu bile zlonamjerne te da su samo radili svoj posao. Navode kako je ovaj broj bio motiviran pobjedom islamističke stranka Ennahda na izborima u Tunisu te indikacijama da bi šerijatski zakon mogao postati osnova novog libijskog ustava.

"Više nemamo naše novine. Sva naša oprema je uništena. Sve je uništeno", kazao je urednik satiričnog lista. Osim toga, i njihova internetska stranica je hakirana s prijetećim porukama na engleskom i turskom jeziku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.