Srbin iz Velike Britanije upravljao avionom koji se srušio: 159 poginulih i sedam preživjelih

NA JUGU Indije dogodila se zrakoplovna nesreća u kojoj je, prema prvim informacijama, poginulo više od 160 osoba. Pet ili šest osoba preživjelo je u nesreći, izvijestio je ministar indijske države Karnatake za CNN, ali se nakon toga proj preživjelih popeo na sedam.

Zrakoplov zrakoplovne kompanije Air India Expressa prevozio je 160 putnika, uključujući i četvero dojenčadi, te šest članova posade. Nesreća se dogodila oko 6.30 sati u blizini međunarodne zračne luke Mangalore kada je zrakoplov promašio pistu, zapalio se i prepolovio na dva dijela. Zrakoplov je letio prema Dubaiju.

Od osam do 10 osoba prevezeno je u bolnicu, ali se ne zna u kakvom su stanju i jesu li preživjeli.

Prema informacijama Reutersa, u zrakoplovu se nalazilo ukupno 166 osoba od kojih je 159 poginulo, a sedam preživjelo. Svi putnici koji su se nalazili u zrakoplovu Indijci su. "Zrakoplov je već bio sletio. Padala je lagana kiša i pista je bila skliska kada je došlo do nesreće", kazao je jedan od svjedoka ove tragedije. Spasilačke ekipe koje se nalaze na mjestu nesreće zasad su izvukle 25 tijela ispod zrakoplova.

Pronađena crna kutija

Pronađena je crna kutija putničkog aviona kompanije India Express koji se jutros zapalio prilikom slijetanja na aerodrom u Mangaloreu, javili su državni mediji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Crna kutija je pronađena i generalni ravnatelj civilnog zrakoplovstva je odredio odbor koji će provesti istragu, stoji u priopćenju državne agencije Emirata, WAM-a.

Sedmogodišnji dječak nije uspio preživjeti

Spasioci su ispod ruševina uspjeli izvući osam osoba koje su prevezene u lokalnu bolnicu, dok je jedan sedmogodišnji dječak, koji je za vrijeme spašavanja bio živ, na kraju preminuo.

Identitet pilota utvrđen je te se radi o Zlatku Glušici, britanskom državljaninu podrijetlom iz Srbije, iskusnom pilotu koji je za Air Indiju radio nekoliko godina, piše AFP. U zrakoplovu se nalazilo, od ukupno 160 putnika, 137 odraslih osoba, devetero djece i četvero dojenčadi.

Glasnogovornica JAT-a, Željka Stojanović potvrdila je da je pilot indijskog aviona koji je jutros doživio nesreću prilikom slijetanja u gradu Mangalor, Zlatko Glušica, na popisu zaposlenika JAT Airwaysa. Glušica je u Indiji radio posljednje tri godine, s još 20-ak JAT-ovih pilota, kojima je trenutno staž u mirovanju u matičnom poduzeću.

"Zrakoplov se prepolovio na dva dijela. Iskočio sam iz zrakoplova kada se to dogodilo. Vidio sam i dvoje drugih kako izlaze iz zrakoplova", kazao je preživjeli putnik Abdullah.

Prema pisanju stranih medija, veliki dim onemogućava vatrogasce da se približe zrakoplovu, kako bi spasili žrtave. Aerodrom u Magaloreu nalazi se na vrhu brda, a stručnjaci zrakoplovstva tvrde da je on jedan od težih za slijetanje. 

Posljednja velika zrakoplovna nesreća dogodila se 2000. godine u Indiji prilikom drugog pokušaja slijetanja zrakoplova. U toj nesreći poginulo je 50 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.