Foto: MInistarstvo poljoprivrede
UZROK smrti petogodišnjeg dječaka Mirka je zaraza uzrokovana Salmonellom enteritidis, potvrdio je Indexu pouzdani izvor upoznat sa slučajem. Više od mjesec dana nakon dječakove smrti konačno je otkriveno zašto je umro dječak iz Bregane.
Odvjetnica obitelji Dijana Kladar Indexu je kazala večeras kako ona ništa službeno nije dobila te da ako je zaista tako da će razgovarati s obitelji te odlučiti što dalje. "Zajedno ćemo odlučiti koje ćemo prve korake poduzeti, svakako ćemo razgovarati s uvoznikom, tvrtkom Pivac te Kauflandom. Zasad su to bili samo formalni razgovori na kojima smo i mi i oni iznijeli svoje stavove.", pojasnila je Kaldar.
Podsjetimo, obitelj Vidović zarazila se salmonelom te završila na liječenju, a maleni Mirko je preminuo i prije nego je stigao dobiti liječničku pomoć. Bilo je to u večer 10. listopada. Kada je Hitna stigla za dječaka je bilo prekasno.
Predstojnik Klinike, prof. dr. sc. Josip Begovac, za Index je kasnije potvrdio da su bolesnici, roditelji i dvoje djece, koji su primljeni u njihovu Kliniku oboljeli od salmonele te da niti u jednom trenutku nisu bili u kritičnom stanju.
Epidemiolog HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić rekao nam je da je prisutnost salmonele potvrđena u jajima koja su nađena u obiteljskoj kući. No, kako se ispostavilo kasnije, u jajima koja su uzeta za uzorkovanje u trgovačkom lancu Kaufland salmonela nije utvrđena.
'Županijske službe HZJZ-a uzele su uzorke hrane u kući, u hladnjaku i u jajima. Na par mjesta potvrđeno je postojanje salmonele. Našli su je u jajima, u hladnjaku i u nekoj gotovoj hrani, pa i u nekim brisevima površina. No mi ne možemo znati sa sigurnošću je li ona došla iz jaja. Vjerojatno se radi o njima, kao i uvijek kada se radi o salmoneli, uzrok su jaja ili nedovoljno pečeno ili kuhano meso, pileće ili svinjsko. Ponekad zna biti salmonele u jajima, no ona je čak u nekoj količini dozvoljena jer se ne računa da će se jesti potpuno sirova. Mi imamo neke informacije da je obitelj pripremala jelo u kojem su korištena svježa jaja, bez termičke obrade, što je povećalo našu sumnju na jaja', pojasnio je Kaić tada za Index.
Kaufland odmah povukao jaja
Kaufland je sporna svježa jaja iz predostrožnosti samoinicijativno povukao iz svojih poslovnica odmah nakon saznanja o slučaju salmonele u Bregani. U priopćenju medijima izvijestili su kako su to učinili unatoč činjenici da su sva analitička izvješća, pa i ona provedena od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdila mikrobiološku ispravnost svih uzoraka.
Tvrtka, koja je jaja uvezla iz Poljske, poručila je kako je prije svega potrebno utvrditi istinu.
"S obzirom da nam još uvijek nitko, pa ni punomoćnik obitelji do danas nije dostavio apsolutno nikakvu dokumentaciju na uvid, kao primjerice rezultate analize koju je Zavod za javno zdravstvo obavio u kući obitelji te ostalu medicinsku dokumentaciju iz koje bi se vidio uzrok smrti, nismo u mogućnosti donositi nikakve zaključke te ćemo za daljnje korake čekati završetak postupanja nadležnih tijela i istragu", priopćili su tada iz tvrtke Pivac.
Obavezna higijena kod pripreme hrane, ali i dobra termička obrada
Ovaj slučaj nesretne obitelji izazvao je paniku među stanovništvom, kod mnogih se pojavila bojazan od zaraze salmonelom te se pitaju koliko je ona opasna. A u pravilu nije te su slučajevi sa smrtnim ishodom iznimno rijetki.
Epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić za Index je objasnio kako se kod pripremanja hrane ipak itekako dobro treba paziti da ne bi došlo do zaraze salmonelom. Kazao je kako jaja u pravilu ne bi trebala biti zaražena salmonelom, ali da se ponekad potkrade neko, no da se sva jaja ne mogu testirati.
"Ako se jaja dobro termički obrade, ispeku ili tvrdo skuhaju, čak i da je jaje zaraženo salmonelom, ono se može jesti jer se dobrom termičkom obradom salmonela ubije. No, važno je kod pripreme paziti i na vanjsku površinu i dodir s drugom hranom. Jaja su ponekad zaražena i zato se ona trebaju uvijek jako dobro termički obraditi, nemoguće je biti siguran i da neko pile nije kontaminirano salmonelom. Tako da se i piletina isto tako treba termički obraditi i nipošto jesi polusirova", rekao je dr. Kaić.
Razgovarali smo i s voditeljem Službe za mikrobiologiju dr. Pavlom Jeličićem koji nam je kazao da su jaja i meso peradi visokorizična te da zato HZJZ daje preporuke da se te namirnice obavezno dobro termički obrade.
"Kod jaja postoji opasnost križne kontaminacije. To je problem. Može se i na vanjskom dijelu jajeta naći salmonela i zato je osobito važna higijena kod pripreme hrane. Treba uvijek oprati pribor za jelo kojim se neobrađena jaja ili meso diraju. Da se toga ljudi drže ne bi imali problema. Iako zaraženost salmonelom kod ljudi može biti jako neugodna situacija, ipak je mali postotak onih kod kojih dođe do sepse. No, napominjemo važna je preventiva što znači dobra termička obrada i higijena", kazao je dr. Jeličić.