Što Kijev želi postići upadima u Rusiju? Rizik koji poduzimaju je ogroman

Foto: X

Otkad je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, ukrajinske snage u nekoliko su navrata pokretale kratkotrajne - i dramatične - upade preko granice. Tim riskantnim upadima nikada nisu postigli ništa previše, osim što su osramotili ruske lidere. To se možda sada promijenilo.

U srijedu su dijelovi najmanje dvije brigade ukrajinske vojske - koji ipak nisu uključivali proukrajinske ruske borce, kako je Forbes izvijestio ranije - iskoristili pukotinu u obrani oko sela Sudža u regiji Kursk na ruskom teritoriju.

Dan kasnije, stotine ukrajinskih trupa iz 22. i 88. mehanizirane brigade marširale su najmanje 16 kilometara duboko u ruski teritorij, uz podršku artiljerije, dronova i protuzračne obrane. Brzo su nadjačali lokalne ruske snage i zauzeli Sudžu i nekoliko drugih sela.

To je zaista impresivan pothvat za vojsku koja se čitave godine brani i koja ima velikih problema s pronalaženjem dostatnog broja vojnika kako bi odbila neprestane, ali skupe ruske napade duž fronte na istoku Ukrajine.

Kroničan nedostatak vojnika

Ukrajinska vojska ne može pronaći dovoljno ljudi da popuni brigade koje brane frontu na istoku, što je iznimno loše za njihove napore da obrane posljednja slobodna uporišta u Donjecku. Svejedno su odlučili najmanje dvije brigade poslati u Sudžu, očito zaključivši kako je ono što će potencijalno dobiti tim napadom vrijedno cijene koju za to plaćaju.

"Još uvijek nisam siguran što je ovdje cilj," napisao je John Helin, stručnjak za Ukrajinu u finskoj analitičkoj skupini Black Bird Group. "Nepouzdani izvori kažu kako je Ukrajina u tom području okupila elemente od dvije do četiri brigade. Te snage prijeko su potrebne na istoku."

Moguće je kako ukrajinski zapovjednici u Kijevu vjeruju da bi ukrajinska ofenziva na sjeveru mogla prisiliti Moskvu da prebaci trupe s istočne fronte, što bi usporilo ruski napredak na tom bojištu. Ipak, u toj potencijalnoj diverziji sudjeluju najmanje dvije, a možda i četiri ukrajinske brigade. Kako bi se ta strategija Kijevu isplatila, Kremlj bi morao preseliti mnogo vlastitih jedinica s istoka.

Ukrajinci bi mogli izgubiti okladu

Ako ruske snage koje se već nalaze na sjeveru mogu zaustaviti ukrajinski proboj bez pojačanja s istoka, Ukrajinci će izgubiti svoju okladu. Naravno, pod pretpostavkom da je privlačenje ruskih trupa na sjever bila ideja.

Moguće je kako ukrajinski napad uopće nije diverzija. Možda su stvari upravo onakve kakvima se čine: možda Ukrajinci ozbiljno žele zauzeti i zadržati kontrolu nad ruskim teritorijem.

U tom slučaju, krajnji cilj možda je diplomatski. Okupacija čak i malenog dijela Rusije Ukrajini bi dala dobar položaj u mogućim budućim mirovnim pregovorima. S druge strane, možda ukrajinski stratezi uopće ne razmišljaju o hipotetskim mirovnim pregovorima, već se iskreno nadaju - uz nevjerojatan rizik - da će održati nekakvu invaziju na Rusiju.

Ogroman rizik

"Ukrajina pokušava preuzeti inicijativu u sjeveroistočnim pograničnim područjima i postoji mogućnost naknadnih operacija," napisao je Emil Kastehelmi iz Black Bird Groupa. "Nakon što su izazvali zbunjenost i natjerali Ruse na reakciju u Kursku, Ukrajinci bi mogli pokušati napasti i neka druga mjesta, pod uvjetom da imaju dovoljno trupa."

To je ogroman uvjet. Kakva god bila ukrajinska strategija na sjeveru, rizik je isti. "Ukrajinski zapovjednici imaju ograničene snage za ojačavanje jedinica pod pritiskom," objašnjava Rob Lee, analitičar u Institutu za istraživanje vanjske politike u Philadelphiji.

Ukrajinske snage bile su opasno rastegnute duž 1.100 kilometara duge fronte još i prije nego što su dvije, tri ili četiri ukrajinske brigade napale Rusiju. Sada su još rastegnutije. Opasnost od daljnjih ruskih proboja sve je veća, pogotovo na istoku.

Ukrajinski zapovjednici odlučili su se kockati, vjerujući da mogu napasti na sjeveru bez teških žrtava. Ipak, napadi na otvorenom gotovo su uvijek skuplji od obrane s pripremljenih položaja. "Ofenzivne operacije nose rizik od većih gubitaka od onih defenzivnih, i to u trenutku kada je ukrajinskih snaga malo," piše Lee. "Ukrajina mora na to paziti, a stvar bi dodatno mogli otežati veliki gubici u ovoj operaciji."

Nekoliko dobrih vijesti

Za ukrajinske brigade u Kursku ima i dobrih vijesti, a to je da – barem zasad – one imaju zamah. Srušile su dva ruska helikoptera, jednog FPV dronom. Uništili su ruske tenkove i zarobili gomilu ruskih trupa. "Čini se kako su Rusi u kaosu," naglasio je Kastehelmi.

To bi se moglo promijeniti ako Rusi premjeste dodatne trupe. U usporedbi s prije godinu dana, Rusija "već sad ima više snaga i konvencionalnih kapaciteta na tom području, bolje zapovjedništvo i kontrolu, kao i regrute koje mogu poslati, a koji se ne nalaze u Ukrajini," naglasio je Lee.

Vanjski promatrači sada mogu samo sjediti i čekati. Možda ovako hrabrim i riskantnim napadima Ukrajinci mijenjaju tijek rata na jednom dijelu fronte, a možda u vjetar bacaju ono malo trupa koje imaju na raspolaganju.

Na to može odgovoriti samo vrijeme. "Nadamo se da Ukrajina ima jasnu ideju o ciljevima ove operacije, kao i da su ti ciljevi mogući, kako politički, tako i vojno", napisao je Helin. "U trenutačnoj situaciji još uvijek mislim da Ukrajina skupo ulaže, a u rukama drži loše karte."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.