Rusi preokreću situaciju u Kursku

Screenshot: X

Ruski vojnici probili su ukrajinske linije u ruskoj regiji Kursk samo dan nakon što je američki dužnosnik izjavio da bi Kijev mogao držati to područje pod svojom kontrolom mjesecima. Izvori s obje strane potvrdili su ruski prodor, koji se dogodio tijekom najtežih borbi na ruskom teritoriju otkako je Ukrajina započela svoje prekogranične napade u kolovozu.

Ukrajinski vojni kanal DeepState izjavio je da postoji rizik da ruske snage opkole ukrajinske postrojbe iako je kasnije naveo da su borbe u Kursku "teške, ali pod kontrolom". "Neprijatelj je probio lijevi bok ukrajinske obrambene skupine u Kursku", objavio je kanal. "Na rubu smo još jednog problema zbog upornog ponavljanja grešaka."

Rybar, ruski vojni kanal na Telegramu, objavio je da ruske snage postižu konkretne rezultate u nekoliko sektora. Video objavljen na ruskim Telegram kanalima pod naslovom "Obavijest 155. gardijske brigade Pacifičke flote" prikazuje teško ozlijeđene ukrajinske vojnike s krvlju na licima, vezane za stolce u nekom podrumu, a zatim tijela desetaka ukrajinskih pješaka u šumi.

Ukrajinci već okruženi?

Autentičnost snimki nije potvrđena, a ruski vojni blogeri tvrde da su marinci iz 155. gardijske brigade Pacifičke flote sudjelovali u borbama oko okruga Gluškovo u Kursku, gdje je navodno većina ukrajinskih snaga pregažena. "Ukrajinske snage još su prisutne samo u jednom jarku... kao i u malom dijelu šume južno od željezničke pruge", rekao je Rybar. Distrikt Gluškovo nalazi se zapadno od Sudže, ruskog grada pod ukrajinskom kontrolom.

Ruski vojni blogeri tvrde da su moskovske snage opkolile ukrajinske vojnike u selima Ljubimovka i Tolsti Lug iako think-tank Institut za proučavanje rata navodi da ne može potvrditi te tvrdnje, kao ni izvješća o mehaniziranim napadima ruskih snaga u tom području te ponovnim zauzimanjima nekih naselja.

Andrij Kovalenko iz ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu odbacio je tvrdnje o ruskim uspjesima, rekavši da je ruski plan u Kurskoj oblasti osujećen te da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke. Najnovija karta ISW-a prikazuje ruske napade južno i zapadno od grada Veseloje te sjeverno od Ljubimovke u četvrtak i petak.

Težak udarac za Kijev

Ruski napredak u regiji Kursk predstavlja velik udarac za Kijev, koji je svoju invaziju - prvu invaziju na Rusiju od Drugog svjetskog rata - predstavio kao strateški potez. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je operacija u Kursku ključna točka njegova "plana pobjede", koji je u četvrtak predstavio zapadnim čelnicima.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da će napad na Kursk odvući ruske vojnike s bojišnice u Donbasu. Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, podržao je tu analizu izjavom da je Rusija preusmjerila 50.000 vojnika iz Donbasa u Kursk.

Propao je plan Zelenskog?

Međutim, mnogi analitičari nisu uvjereni u uspjeh ove strategije i tvrde da je kurski manevar propao budući da je Kremlj pojačao tempo napada duž bojišnice u Donbasu.

"Ruski napredak zapravo je ubrzao nakon Kurska", rekao je John Foreman, bivši britanski vojni ataše u Moskvi i Kijevu. "Politički, ofenziva u Kursku nije promijenila mnogo u Washingtonu ili Europi. Još uvijek nisam uvjeren u njezin strateški značaj", dodao je.

Ukrajinski dužnosnici nadali su se da će invazija na Rusiju impresionirati njihove saveznike i navesti ih da povećaju isporuku oružja i dopuste korištenje zapadnih projektila za napade na ciljeve duboko u Rusiji.

No, prošlog mjeseca je američki predsjednik Joe Biden odbio ukrajinski zahtjev za dozvolu proširenja raketnih napada na Rusiju. 

Istovremeno su na bojišnici u Donbasu ruske snage ubrzale napredovanje zauzimanjem grada tvrđave Vuhledara prošlog tjedna i napadima na strateški važan grad Toreck ovog tjedna. Najnoviji ruski uspjesi u Kursku iznenadili su i Ukrajinu i SAD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.