"Putinovom kuharu" ostvarila se želja nakon smrti: Čistka poslije šokantne smjene

Foto: EPA

Smjenjivanje dugogodišnjeg ministra obrane s njegove dužnosti nije ništa neobično. Uhićenje pet njegovih najviših suradnika, međutim, očito je više od pukog traženja svježe krvi - posebno u Rusiji kojom vlada Vladimir Putin. Nakon šokantnog smjenjivanja Sergeja Šojgua s dužnosti ministra obrane prije dva tjedna, val uhićenja je pod krinkom antikorupcijske kampanje očistio vrh ministarstva obrane.

Vremenski okvir je jednako intrigantan kao i uhićenja i promjene. Nakon gotovo tri godine neuspjeha na bojištima u Ukrajini, Rusija je upravo stekla prednost. U posljednjih nekoliko tjedana pokrenula je uglavnom uspješnu ofenzivu na sjeveru prema Harkivu, uz pozitivne pomake u regiji Donbas na istoku.

"Vrlo složena policentrična igra"

Kritični nedostatak ljudstva u Ukrajini i smanjenje zaliha streljiva, pogoršano mjesecima odgađanja odobrenja paketa vojne pomoći u američkom Kongresu, također su pomogli preokrenuti rusku sreću.

Pa se postavlja pitanje - zašto sada promijeniti ministarstvo koje je zaduženo za pobjedu u ratu?

Analitičari koji su razgovarali sa CNN-om opisali su ministarstvo obrane kao jedno od najkorumpiranijih u zemlji.

Ruski državni mediji otkrivali su vojne ugovore vrijedne nevjerojatne iznose novca i javno sramotili visoke dužnosnike ministarstva i njihov raskošan način života. Ali kako je jedan analitičar rekao CNN-u, ono čemu svjedočimo je "vrlo složena policentrična igra" povezana s vremenom i Putinovom egzistencijalnom potragom za pobjedom protiv Zapada.

Prigožinova poruka iz groba

Nad ovom promjenom lebdi duh Jevgenija Prigožina, šefa Wagnerove skupine plaćenika, koji je također bio poznat kao "Putinov kuhar".

Prije svoje smrti izrazio je mržnju prema Šojguu i glavnom ruskom generalu Valeriju Gerasimovu kroz tirade ispunjene psovkama, optužujući njih i rusko ministarstvo obrane za korupciju i nesposobnost.

Prigožin je vodio pobunu protiv Moskve koja je trebala završiti svrgavanjem Šojgua i Gerasimova. Umjesto toga, stavio je predsjednika u neugodnu poziciju i izazvao njegov autoritet. Putin je odgovorio opisujući Prigožina kao izdajnika i oduzeo mu imovinu, sve prije nego što je poginuo u sumnjivoj avionskoj nesreći zajedno sa svojim najvišim savjetnicima.

Putin je strpljivo čekao, a onda krenuo u čistku

Od tada je Putin držao nesposobnost ministarstva u nabavi oružja, kao i neuspjelu invaziju na Ukrajinu i optužbe za korupciju daleko od javnosti, želeći pokazati da neće donijeti ishitrene reakcije nakon pobune. Čineći to, mogao bi dovesti u pitanje svoj autoritet i snagu pred ruskim narodom.

Putin je vjerojatno čekao da ga ruski narod ponovno izabere u ožujku prije nego što je krenuo u promjene u ministarstvu obrane. Promjene su uslijedile ubrzo nakon proslave Dana pobjede 9. svibnja, kojoj su Putin i Šojgu zajedno prisustvovali, u naizgled prijateljskom nastupu.

Unatoč njegovoj smjeni s mjesta ministra obrane, Šojgu će ostati u Putinovom krugu premještanjem na novu ulogu tajnika Vijeća sigurnosti.

Putinov jedini interes je pobjeda u Ukrajini

Tatjana Stanovaja, viša suradnica u Carnegie Russia Eurasia Centru, rekla je CNN-u da nije važno je li Prigožin bio u pravu o korupciji dužnosnika. U Rusiji, rekla je, "u politici ne postoji ispravno i pogrešno -  važni su isključivo interesi."

Putinov interes je u održavanju reda u svojoj kući, ali, što je još važnije, u postizanju pobjede u Ukrajini. Ministarstvo obrane je ključno za to kako će taj rat završiti.

Postavljanjem civilnog ekonomista Andreja Belousova za novog ministra obrane, Putin je signalizirao da želi da ministarstvo, sa svojim ogromnim proračunom, brže i ekonomičnije nabavlja oružje.

Ruski proračun za 2024. pokazuje da namjerava potrošiti 6% BDP-a na obranu, najviše u modernoj ruskoj povijesti, i nadmašit će socijalnu potrošnju, što je znak prijelaza zemlje na ratnu ekonomiju.

Korupcija u ministarstvu obrane

Mihail Komin, ruski politički znanstvenik i gostujući suradnik u Europskom vijeću za vanjske poslove sa sjedištem u Beču, rekao je za CNN da je "Šojguova skupina, među ruskim elitama, jedna od onih koje najviše traže rente. Više, na primjer, nego neki iz Putinovog užeg kruga."

Prošlog petka, general-pukovnik Vadim Shamarin, načelnik Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Rusije, optužen je za "primanje mita u posebno velikom iznosu" od 36 milijuna rubalja (oko 393.000 dolara) od tvornice koja opskrbljuje ministarstvo komunikacijskom opremom. U zamjenu, navodno je toj firmi dodijelio unosne državne ugovore.

Shamarin se izjasnio da nije kriv, izvijestili su ruski državni mediji.

Ruski državni mediji također su igrali ulogu u komuniciranju Kremljove akcije protiv ministarstva. Nakon Shamarinovog uhićenja u svibnju, državna agencija Ria Novosti izvijestila je da je njegova supruga 2018. godine kupila Mercedes-Benz GLE za 20 milijuna rubalja (oko 218.000 dolara) u vrijeme kada je njegov prihod bio najviše 34.000 dolara. U zasebnom izvješću otkriveno je da je njezin prihod te godine iznosio 872.000 rubalja (9.740 dolara).

Najviše profiliran od pet uhićenih dužnosnika bio je Timur Ivanov, zamjenik ministra obrane. Stavljen je u kućni pritvor krajem travnja, također pod sumnjom za primanje mita.

Ivanov je postao fokus Zaklade za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Aleksej Navalni, koji je ubijen u ruskom zatvoru u veljači. On i njegova organizacija otkrili su raskošan način života Ivanovljeve partnerice - posjeti samo za pozvane draguljare, nošenje visoke mode i posjedovanje planinske kuće u otmjenom skijalištu Courchevel u Francuskoj. Pitali su se kako si je mogla priuštiti takav način života kada je službeni godišnji prihod njezina supruga bio 175.000 dolara.

Ruski državni mediji izvijestili su da Ivanov tvrdi da je nevin, citirajući vlastite izvore.

Interesi se ne smiju preklapati, ali korupcija ostaje

Za Stanovaju, razlozi za zamjenu figura poput Ivanova i Shamarina su jednostavni. "Dio Putinove logike je da ne možete imati nekoga na ovoj poziciji (ministra obrane) gdje postoje značajni interesi prethodnika."

Kako bi pomogao očistiti ministarstvo, Putin je imenovao Olega Saveljeva, bivšeg revizora u Ruskoj računovodstvenoj komori, za zamjenika ministra obrane. Bit će "svjestan korupcije koja već postoji u obrambenom sektoru," rekao je Komin.

Prigožinova posljednja želja

S obzirom na opsežne promjene koje je predsjednik napravio, kruže glasine o položaju načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, Valerija Gerasimova, drugog cilja Prigožinovih tirada.

Stanovaja je rekla da "postoji toliko mnogo glasina, da bi Gerasimov uskoro mogao biti smijenjen", ali činjenica da je do sada bio pošteđen daje Gerasimovu "vremenski okvir da se počne boriti za svoje interese," dodala je.

"Gerasimov se bori protiv svojih neprijatelja, pokušavajući osigurati svoju budućnost," rekla je Stanovaja.

"Nije problem naći novog čovjeka. Problem je pronaći mjesto za prethodnog"

Komin se složio da bi Gerasimov mogao zadržati svoju poziciju za sada, jer je Putin rekao da ne namjerava napraviti druge promjene.

Ključno, Komin je sugerirao da Gerasimov ima sreće jer ne postoji položaj sličan Šojguovom gdje bi mogao biti javno premješten bez potpunog narušavanja njegove reputacije, "nije veliki problem pronaći novog čovjeka. Veći je problem pronaći mjesto za prethodnog čovjeka."

U Putinovoj Rusiji predsjednik ostaje fokusiran na pobjedu u Ukrajini, ali nedavni potezi pokazali su da se prateća ekipa može promijeniti i da je predsjednik spreman biti nemilosrdan u svojoj potrazi za pobjedom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.