Stoltenberg: Svi želimo da rat u Ukrajini završi

Foto: EPA

ČELNICI NATO-a neće uputiti formalni poziv Ukrajini da se pridruži savezu na summitu u Vilniusu sredinom srpnja, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. "Na summitu u Vilniusu i u pripremama za summit ne razgovaramo o pitanju službenog poziva", rekao je novinarima Stoltenberg nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Upućivanje službenog poziva prvi je korak u procesu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu. Stoltenberg je dodao da će čelnici saveza razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti NATO-u. Upozorio je i protiv prihvaćanja zamrznutog sukoba u Ukrajini u zamjenu za prekid rata.

Komentirao i situaciju na Kosovu

"Svi želimo da ovaj rat završi, ali pravedan mir ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvaćanje dogovora koji diktira Rusija", rekao je. Stoltenberg se osvrnuo i na stanje na Kosovu, pozvavši sve strane da zaustave bilo kakvu daljnju eskalaciju i odmah se vrate dijalogu koji vodi EU.

"Naše snage, KFOR, nastavit će poduzimati sve potrebne mjere kako bi zajamčile sigurno opkruženje", dodao je. Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na krizni sastanak u Bruxelles sljedeći tjedan. Međutim, nijedan od njih dvojice dosad nije potvrdio da će se odazvati pozivu. 

Srbija u pritvoru drži tri kosovska policajca, uhićena u srijedu. Priština taj čin opisuje kao "otmicu", a Beograd tvrdi da je riječ o "terorističkoj bandi" koja je prešla na teritorij Srbije, što kosovske vlasti odbacuju. Vlada u Prištini u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog uhićenja policajaca, što je Beograd ocijenio suprotnim "svim europskim principima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.