Stranka španjolskog premijera i dalje je najpopularnija u toj zemlji

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza i dalje je najpopularnija u toj zemlji, iako prošli tjedan nije dobila dovoljnu podršku u parlamentu za sastavljanje vlade, pokazala je anketa koju oporba optužuje da je pristrana. 

PSOE uživa podršku 41,3 posto birača, pokazuje anketa Centra za sociološka istraživanja (CIS) sa sjedištem u Madridu. Ta je stranka na izborima održanima 28. travnja osvojila 28,7 posto glasova, što joj nije bilo dovoljno za sastavljanje vlade.

Osvojili izbore

PSOE je na prošlim izborima dobio 123 zastupnika u parlamentu u kojem ih sjedi sveukupno 350, pa mu je trebalo 176 ruku za samostalno formiranje vlade. U četvrtak je propao i posljednji pokušaj koalicijskog sporazuma s lijevom formacijom Unidas Podemos s kojom od tada PSOE nije komunicirao.

Ne postignu li sporazum do 23. rujna, Španjolci će izaći na nove parlamentarne izbore 10. studenog.

Druga stranka po popularnosti je Narodna stranka desnog centra (PP) s podrškom od 13,7 posto glasova, a treća je Unidas Podemos s 13,1 posto, pokazuje anketa CIS-a. Na četvrtom mjestu je stranka centra Građani s podrškom od 12,3 posto.

Sve te tri oporbene stranke izgubile su podršku u odnosu na izbore u travnju. Anketa je provedena od 1. do 11. srpnja, prije propalog glasovanja o Sánchezovoj vladi održanog 25. srpnja.

Kritike oporbe

CIS, državnu instituciju koja je provela anketu, kritiziraju oporba i mediji jer je na njegovom čelu José Félix Tezanos, član PSOE-a.

Na to mjesto ga je postavio Sánchez kada je u lipnju 2018. postao premijer. Idući mjesec je Tezanos suspendirao svoju funkciju u stranci kako bi postao predsjednik te institucije koja provodi razna periodična istraživanja i ankete.

 "Prema CIS-ovoj anketi o PSOE-u, Sánchez ne treba ni s kime pregovarati o koaliciji jer ako prisili Španjolce da izađu na nove izbore imat će 127 posto glasova, pa će biti izabran za španjolskog kralja, predsjednika Europske komisije, papu u Rimu te cara svemira", napisao je Pablo Echenique, jedan od vođa Unidas Podemosa, na Twitteru. Sánchez nije komentirao rezultat ankete.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.